Rivierenland-Edelman-wil-vrouwenvoetbal-BZC-14-naar hoger-niveau

Anne-Marije Edelman is een bezig bijtje binnen fusieclub BZC’14. Ze is bestuurslid, voorzitter van de activiteitencommissie, regelt zaken rondom het vrouwen- en meidenvoetbal, traint de Vrouwen 2 én voetbalt zelf nog bij het team voor dertigplussers. Vrijwilligerswerk geeft haar voldoening.

De 35-jarige Anne-Marije Edelman voelt zich al helemaal thuis bij BZC’14, een paar maanden na de officiële fusie. Haar belangrijkste doel? Hogerop met de Dames 1 en meer meiden uit de regio aan het voetballen krijgen.

FLUIJT
Zelf speelt ze momenteel in het team voor dertigplussers, nadat ze jarenlang in het eerste heeft gevoetbald. “Maar toen ze op kwaliteit gingen selecteren, heb ik maar een stapje teruggedaan.” Ze vindt professionalisering van het damesvoetbal binnen de club een van de belangrijkste speerpunten. Het binnenhalen van trainer Rob Fluijt is een eerste stap. “Hij heeft veel ervaring binnen het vrouwenvoetbal, trainde onder meer in de jeugd Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen. Wij hopen dat zijn ervaring en kennis ook door gaat sijpelen richting de rest van de vereniging.” Ook krijgen de keepers apart training, zijn de vrouwen vertegenwoordigd in de technische commissie en trainen speelsters uit de Dames 1 de meidenteams.

Edelman wil graag met de dames hogerop. Een bredere samenwerking in de regio met andere clubs zou fi jn zijn, zodat ieder meisje in een voetbalteam terecht kan en er geen gaten vallen in leeftijdscategorieën. “Het gaat bij ons nu wel goed, met twee damesteams, het team voor dertigplussers en dan nog drie jeugdteams. We hadden verwacht dat het aantal leden wel wat terug zou lopen na de fusie, maar het is juist toegenomen.” Zelf voetbalt ze nu in het team voor dertigplussers. “Dat is in de kroeg begonnen als grapje, maar gaat er nu echt fanatiek aan toe.” Ze trainen elke donderdagavond. Meisjes en vrouwen die graag een balletje willen trappen, zijn meer dan welkom bij BZC’14. Interesse? Www.bzc14.nl.

AFSTANDSBEDIENING
Ze zegt ‘ze’, omdat Edelman zelf niet meedoet op de trainingen, wel met de wedstrijden die het team zo nu en dan op vrijdagavond speelt. Het bestuurslid is op de donderdagavonden bezig met het trainen van de Dames 2. “Het wordt allemaal wel wat te druk, daarom zijn we naarstig op zoek naar een nieuwe begeleider voor dat team.” Want Edelman is ook nog eens verantwoordelijk voor de facilitaire zaken binnen, én is voorzitter van de activiteitencommissie bij BZC’14. Nee zeggen is niet haar sterkste punt, blijkt ook deze zaterdagmiddag weer. Ze loopt rond met de afstandsbediening van het scorebord. “Tsja, die kreeg ik in mijn handen gedrukt.”

Vrijwilligerswerk is haar met de paplepel ingegoten. “Ik krijg daar veel energie van, als ik zie dat iets lukt en anderen ervan genieten. Ik vind de damestak ook echt heel belangrijk, zij zorgen voor een andere sfeer binnen de club en dat is voor iedereen leuk. Daarnaast pakken vrouwen veel vrijwilligerstaken op, ook niet onbelangrijk.” Edelman voelt zich overigens al helemaal thuis bij de fusieclub, die pas een paar maanden bestaat. “Ik zie de toekomst van BZC’14 zonnig in.”