Na een periode van 14 jaar als speler van Nivo Sparta 1 is Niels Blom (36) tegenwoordig buiten de lijnen zeer actief voor de club uit Zaltbommel. Als trainer van het tweede team, voetbalvader en hoofd opleidingen is hij zeker twintig uur in de weer met zijn geliefde club.

Als speler van Nivo Sparta 1 maakte verdediger Niels Blom van alles mee, zoals kampioenschappen, degradaties, historische zeges en ernstige blessures. Nadat hij voor de tweede keer in korte tijd een kruisband in zijn knie afscheurde, besloot Blom in 2014 zijn loopbaan te beëindigen. Ondanks dat trieste afscheid, koestert de clubman voornamelijk mooie herinneringen aan zijn lange periode in het rode shirt. “We zijn tijdens de gloriedagen met Nivo Sparta opgeklommen van de tweede naar de Hoofdklasse en dat was een fantastische tijd. Er bestond toen nog geen Derde Divisie of Topklasse en we speelden op het derde niveau van Nederland tegen clubs als Kozakken Boys en IJsselmeervogels. Uitwedstrijden speelden we daar voor zeker drieduizend toeschouwers en thuis ontvingen we die grootmachten op ons voormalige, krakemikkige sportpark. Dat was genieten.”

Nivo Sparta 2
Blom was als verdediger naar eigen zeggen niet de beste voetballer, maar zijn mentaliteit bracht hem ver. Die boodschap wil hij ook overbrengen op zijn spelers van Nivo Sparta 2, het team dat hij voor het derde jaar op een rij traint. Daarvoor was Blom assistent-trainer van het vlaggenschip van de club.

We zijn vorig seizoen kampioen geworden in de tweede klasse en willen dit jaar hoge ogen gooien in de eerste klasse”, zo meldt de ambitieuze trainer. “Ons team barst van het talent, maar als trainer van het tweede moet je de belangen van het eerste team wel voorop stellen. Dat is soms frustrerend, maar het maakt het trainen wel een uitdaging.” Blom wil in de toekomst graag ergens als hoofdtrainer aan de slag. “Ik denk dat ik het in me heb om die rol goed te vervullen. Dat kan zijn bij Nivo Sparta of bij een andere club, dat moet de toekomst uitwijzen.”

Hoofdopleidingen
Clubmensen van Nivo Sparta hoeven overigens niet bang te zijn dat Blom als toekomstig hoofdtrainer zijn eigen cluppie snel in de steek laat. De voetbalfanaat is naast zijn rol als voetbalvader en trainer ook nog hoofd opleidingen van de grootmacht uit Zaltbommel. Met 600 jeugdleden heeft Nivo Sparta een grote vijver om uit te vissen qua talent en dat betaalt zich al jaren uit in goede prestaties van de selectieteams. Die spelen allemaal in de hoofdklasse en de JO19-1 komt zelfs uit in de vierde divisie, tot tevredenheid van Blom.

We hebben veel talent en ons eerste team moet daar de komende jaren van profiteren: dat team moet terug naar de eerste klasse.

Ondanks dat Nivo Sparta meer dan duizend leden telt, kent Blom erg veel mensen bij de club. “Ik houd van persoonlijk contact, elk mens is er één en iedereen wil gehoord worden. We proberen zoveel mogelijk mensen tevreden te houden.” Dat is niet altijd makkelijk, maar ondanks een drukke baan en een gezinsleven heeft Blom veel over voor Nivo Sparta. “Ik ben vijf dagen en zeker twintig uur in de week met de club bezig en dat vind ik heerlijk. Voetbal en Nivo Sparta zijn namelijk heel belangrijk voor me in mijn leven.”

Total
43
Shares