Het is ondertussen iedereen wel bekend dat er de komende weken helaas voetbalwedstrijden plaats mogen vinden. Ook wij van VoetbalJournaal vinden dit enorm jammer. Tóch doen wij er alles aan onze lezers en bezoekers van alles te bieden op het gebied van voetbal. Hiervoor zijn we vandaag het gesprek aan gegaan met de pas 20-jarige verdedigende middenvelder van N.I.V.O. Sparta, Roan van der Zalm.

HappyPoint_desinfectie

Voor Roan begon het mooie spelletje al op vier jarige leeftijd. Hij speelde toen nog bij VV Brakel (nu BZC’14, na fusie met VV Zuilichem). Sinds zijn negende heeft hij een paar jaar voor RKC/Willem II, de gecombineerde jeugdopleiding, mogen spelen. Nu speelt Van der Zalm alweer heel wat jaar bij N.I.V.O (Na Inspanning Volgt Ontspanning). Op zijn 17e heeft hij zijn debuut gemaakt in de EM-cup. Roan speelt ondertussen al twee jaar in de selectie van N.I.V.O Sparta.

We beginnen even met een voorstelrondje. Roan vertelt ons even wat hij naast zijn sport nog meer doet. “Ik ben Roan van der Zalm, 20 jaar oud en woonachtig in Brakel. Doordeweeks combineer ik werken bij GMB Civiel, in combinatie met de opleiding Civiele Techniek deeltijd aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Daarnaast help ik in mijn vrije tijd bij de bloemenkwekerij van mijn ouders.”

Roan is pas 20 jaar oud en heeft in zijn jeugdperiode al voor RKC/Willem II gespeeld. Hij speelt momenteel op eerste klasse niveau en heeft een realistische kijk op het spelletje. Wij vroegen naar zijn ambities voor de toekomst. “Ik wil nog niet te ver in de toekomst kijken, voor nu wil ik me focussen om voor lange tijd een vaste waarde binnen het elftal te worden en belangrijk te zijn voor het team. Natuurlijk wil ik mijzelf blijven ontwikkelen op mijn positie als verdedigende middenvelder.” Hieruit blijkt wel dat Roan erg realistisch is en zich duidelijk op zijn plek voelt bij de club uit Zaltbommel.

Helaas is het huidige seizoen voorlopig stilgezet. N.I.V.O heeft net zoals zeven andere ploegen uit de eerste klasse C gelukkig alle vier de wedstrijd kunnen spelen. Uit deze vier wedstrijden hebben ze negen punten weten te behalen. We vroegen hoe voor Roan het huidige seizoen verloopt. “Het huidige seizoen verloopt tot nu toe voorspoedig, de bekerwedstrijden hebben we allen in winst omgezet. De competitiestart is ook goed met 9 punten uit 3 wedstrijden, helaas werd de 4e wedstrijd verloren.” Naast de teamprestaties zijn we natuurlijk ook benieuwd naar hoe het seizoen persoonlijk verloopt. “Persoonlijk gaat het seizoen ook prima, tot nu toe heb ik een basisplaats binnen het elftal. Door veel te spelen leer ik veel van de spelers om me heen en de tegenstanders in onze competitie.”

Voetballers maken in hun loopbaan altijd wel hoogte- en dieptepunten mee, ook amateurvoetballers. Roan zijn hoogtepunt tot nu toe is toen hij eigenlijk nog speler van de O19 was. “Mijn persoonlijke hoogtepunt was, om als O19 speler bij de wedstrijdselectie te zitten tijdens de kampioenswedstrijd van het eerste elftal. De promotie van de 2e naar de 1e klasse was een geweldig feest en er was veel publiek die dag.” Naast hoogtepunten maken spelers zoals eerder gezegd ook dieptepunten mee. De een dieper dan de ander. “Een echt dieptepunt heb ik niet maar in 2 jaar O17 en het eerste jaar O19 heb ik erg veel wedstrijden moeten missen door lies- en knieklachten. Toen was dat wel lastig, zeker omdat het een belangrijke leeftijd is om te ontwikkelen.”

Roan zijn persoonlijke doelen komen redelijk overeen met zijn ambities. “Graag wil ik een belangrijke speler worden bij N.I.V.O.-Sparta, mooie wedstrijden spelen en blijven groeien.” In zijn doelen neemt hij Kevin de Bruijne toch wel als een voorbeeldvoetballer. “Mijn voorbeeldvoetballer is Kevin de Bruyne. Ik vind hem de beste middenvelder van dit moment. Zijn inzicht, passing en schoten zijn echt werelds. Daarnaast hoeft hij niet op de voorgrond te staan, maar laat hij zeker niet over zich heenlopen.”

Op veel water drinken en een banaan voor de wedstrijd na heeft Roan geen bijzondere of gekke rituelen om beter te presteren. Wel heeft Roan naast voetbal andere hobby’s, naast voetbal kijken en wat drinken met vrienden is Roan ook te vinden in de sportschool.

Eerder in dit artikel vertelde ik dat Roan zich duidelijk op zijn plek voelt bij N.I.V.O Sparta. Dit blijkt wederom wanneer we vragen of hij lovend is over iemand binnen hun organisatie. “Niet echt over een enkel persoon. Ik vind dat er binnen ons team hard gewerkt wordt, alle neuzen staan dezelfde kant op en niemand loopt de kantjes ervan af. We hebben een jonge groep, dus ik hoop dat we nog mooie dingen gaan beleven met elkaar.”

Een vraag die altijd terugkomt in het item ‘In gesprek met…’ is ‘wat maakt voetbal zo belangrijk voor jou?’. Roan antwoordde het volgende: “Voetbal is voor mij belangrijk, omdat ik dit van kleins af aan al veel doe. Begonnen in de F’jes en nu in de senioren, in die periode maak je veel mooie momenten mee, leer je mensen kennen en word je een betere speler. Momenteel speel ik op een leuk niveau en ik word elke week uitgedaagd om op mijn best te spelen, dat vind ik ook echt top.”

Tenslotte vroegen we om een blik op het seizoen en een blik vooruit. “Zoals gezegd loopt het seizoen tot nu toe goed, met als doel handhaving doen we het niet slecht met 9 uit 4. Het is nu alleen afwachten in hoeverre de competitie afgemaakt gaat worden. De competitie is nu weer enkele weken stilgelegd en de vraag is of het daar bij blijft. Als we de competitie af kunnen maken, hoop ik dat we in het linker rijtje kunnen blijven en ons als team goed kunnen ontwikkelen.” Hieruit blijkt nog eens dat Roan een echte teamplayer is.

We wensen Roan en zijn team veel succes wanneer de competitie hervat mag worden!

Foto: M Oomen Fotografie

Klik hier voor meer artikelen over N.I.V.O Sparta
Klik hier voor meer informatie over N.I.V.O Sparta