Sportpark De Watertoren van Nivo Sparta straalt een ongekende allure uit. Sinds de nieuwbouw in 2016 werd opgeleverd, lopen wekelijks bezoekende ploegen met een jaloers paar ogen richting het clubgebouw. Volgens Giovanni Romano (57), bestuurslid accommodatie en communicatie, heeft de Zaltbommelse club dat te danken aan een grote groep vrijwilligers.

HappyPoint_desinfectie

Giovanni Romano benadrukt maar al te graag hoe belangrijk de vrijwilligers voor Nivo Sparta zijn. “De zogenoemde klussenploeg doet heel veel goed werk voor ons, daar zijn we echt trots op. Iedere donderdagochtend zijn zij op het complex, maar geregeld ook op maandagochtend en andere momenten. Ze nemen de groenvoorziening rondom de velden voor hun rekening, onderhouden alle reclamedoeken en verrichten de nodige reparaties. Het is een groep van een stuk of acht gepensioneerde mannen, zij steken hun vrije tijd graag in de club. Ze werken heel hard, maar hebben het ook gezellig onderling. Wij zijn heel blij met hen, ze besparen ons ook veel geld. Als we de klussenploeg niet hadden, zouden we namelijk professionals in moeten huren.” Het is wel een probleem dat de groep geen jonge aanwas heeft. “Deze ploeg is eigenlijk te klein, maar mensen moeten tegenwoordig steeds langer doorwerken en hebben geen tijd over voor zo’n vrijwilligerstaak. Dat is lastig, want deze heren zijn op een leeftijd dat ze niet alles meer kunnen doen.” Nivo Sparta krijgt overigens ook hulp van andere vrijwilligers, zoals die van praktijkschool De Brug in Zaltbommel en vanuit de Harmonie, waar mensen met een beperking rondlopen.

Spic en span
Complimenten ontvangt Romano geregeld. “Logisch bij een nieuw complex, maar we proberen het er ook spic en span uit te laten zien. Naast de klussenploeg hebben wij ook nog beheerders die dagelijks aanwezig zijn om het terrein te openen, toezicht te houden en materialen uit te geven. We hebben meer werk gekregen, ons oude complex was ouder en daar hadden we een keet waar trainers zelf hun spullen uit konden halen. Het was ook veel kleiner, de noodzaak om toezicht te houden was minder aanwezig. Dat deed de kantine- of terreinbeheerder wel. We zijn als club ook nog eens flink gegroeid sinds de oplevering in 2016. Toen hadden we zo’n zeshonderd leden, momenteel schommelen we tussen de negenhonderd en duizend.

Volgens het bestuurslid zorgt het vrijwilligersbeleid van Nivo Sparta ervoor dat leden meer betrokkenheid voelen bij de vereniging. “Daar doen we alles aan. Als iemand lid wordt, vertellen we dat we verwachten dat hij of zij of een ouder aan een vrijwilligerstaak meewerkt. Zo hebben we twee keer per seizoen een schoonmaakdag op de club, waaraan veel mensen meedoen.”

Flederus
Het runnen van de accommodatie werd zo veel werk, dat Romano inmiddels een deel van zijn taken heeft overgedragen aan Marc Flederus. “Ik ben bestuurslid, hij is bestuursmedewerker. Hij zit dus niet in het bestuur, maar is wel nauw aan ons verbonden. Ik had op den duur een baan van 10 tot 15 uur per week aan de club, dat werd iets te veel. Ik ben heel blij dat Marc mij gaat helpen.”

 

Klik hier voor meer Artikelen over Nivo Sparta
Klik hier voor meer informatie over Nivo Sparta