Om iets voor half negen op zaterdagochtend komen de eerste vrijwilligers aan bij het toegangshek van Sportpark De Watertoren. Zij worden opgewacht door hyper-enthousiaste Klein Duimpjes die als speelse honden staan te springen en te kwispelen om losgelaten te worden. Het is wel duidelijk dat ze er zin in hebben. En dat mag ook, want voor het eerst sinds het stilleggen van de competitie half oktober 2020 gaat er door onze jongens en meisjes weer gevoetbald worden. Echt gevoetbald. Echte wedstrijden.
HappyPoint_desinfectie

Natuurlijk hebben we er alles aangedaan om onze jeugd aan het voetballen te houden. Er kan nog steeds “gewoon” door de jeugd onder 18 jaar gewoon twee tot drie keer per week getraind worden. We hebben de trainingsschema’s aangepast aan de avondklok en ook op zaterdag zijn de velden aardig bezet met teams die komen trainen. Toen was er in november/december de Henk de Vries Cup met mix-teams. Ook leuk. Maar veel teams willen toch liever in hun eigen samenstelling spelen. Wellicht ook beter? Leuker? En dus zijn we dit weekend begonnen met de Henkie’s League. In maar liefst 9 (!) poules van vier teams wordt er een heuse competitie gespeeld met promotie en degradatie, gebaseerd op het systeem van de UEFA Nations League.

Zaterdag 20 februari om half negen stonden de eerste groepjes 6-jarigen dus al helemaal hyper te zijn bij het hek. Big smiles. Lol. Voetbal- en andere slappe humor. Lachen. Plagen. Kletsen. Druk doen. Ze hebben er zin in! Met prachtig voetbalweer, een grote groep betrokkenen om alles in goede banen te leiden, goede scheidsrechters, meerdere livestreams om het thuisfront ook enigszins mee te laten genieten en spelers die voor het eerst in ruim 4 maanden een echte voetbalwedstrijd met hun team gaan spelen, hebben we alle ingrediënten voor een topdag in huis. Ook best spannend, want hoe gaat dit uitpakken tegen een team dat veel hoger speelt dan jij (maar wel een paar jaar jonger is)? Of tegen een team dat een paar jaar ouder is, maar een niveautje (of twee) lager speelt? En kunnen 13-jarige jongens hun kop bij het voetballen houden als ze aan moeten treden tegen de jongedames van de MO17?

En een topdag werd het. Met ouderwets veel wedstrijden de tegelijk gespeeld werden op de een week geleden nog hard gevroren en wit besneeuwde velden. Zon, rode en zwarte shirts, groene grasvelden en héél veel lachende kindergezichten… Wat een prachtig beeld! Alsof er geen COVID-19 bestond. Hoewel, zonder toeschouwers en met alle overige maatregelen strikt in acht genomen, zie je wel degelijk verschillen. Maar een kniesoor die daar op let. Want we voetballen weer!

Aanstaande zaterdag spelen we de tweede ronde in de Henkie’s League. Kunnen de teams hun goede vorm voortzetten? Of juist de zeperd van dit weekend omzetten in de absolute wil om de tweede wedstrijd te winnen? We gaan het allemaal zien op zaterdag 27 februari. De Nivo-TV mannen hebben al toegezegd alle wedstrijden op veld 1 deze keer al vanaf 9.00 uur in beeld te brengen via hun YouTubex kanaal.

Zo blijkt maar weer: bij Nivo Sparta is altijd wat te doen.