CvdW: Nivo Sparta - Mark Oostrom

Mark Oostrom is bestuurslid en tevens voorzitter van het jeugdbestuur van Nivo Sparta. In het dagelijks leven is hij fitness ondernemer, hij heeft een eigen fitnesscentrum in Zaltbommel. Hij is al ruim 28 jaar betrokken bij de club, en hij komt elke keer weer met plezier op sportpark De Watertoren.

Zelf heeft hij ook bij Nivo Sparta gevoetbald, alleen nooit in het eerste elftal. Dat is in principe ook niet zo gek, als je weet dat Nico pas op zijn 17e begon met voetballen bij Nivo Sparta. Het tweede elftal was het hoogste wat hij heeft kunnen halen, maar hij heeft wel altijd met zijn vrienden kunnen voetballen.

Ook heeft hij drie kinderen, waarvan een zoon en twee dochters. Zijn negentienjarige zoon is de oudste, maar is sinds dit seizoen gestopt met voetballen vanwege een knieblessure; hij heeft zijn voorste kruisband afgescheurd. De dochter die op voetbal zit, voetbalt in MO-17. ‘’Met het damesvoetbal gaat het steeds beter, we hebben nu zelfs 3 teams van de MO-15’’, zegt Mark.

In het bestuur zit Mark nu al elf jaar, hij is er toen een beetje ingerold omdat het bestuur toen der tijd een beetje uit elkaar viel. Hij werd op een gegeven moment gevraagd om wat te doen voor de club en heeft toen ‘ja’ gezegd, want hij wou graag de club helpen. ‘’ Het begon bij het welbekende vrijwilligerswerk, en uiteindelijk zat ik in het bestuur’’, aldus Mark. Hij pakte de jeugd op en begon als jeugdtrainer van de B1, heeft nog wat elftallen getraind is vanuit daar in het bestuur gerold. Vanuit het bestuur heeft hij het damesvoetbal uitgezet en op de kaart gezet.

Nu is hij zo’n vijftien uur per week op de club te vinden. Ze hebben nu een clubje van vijf man voor het jeugdbestuur, en die moeten aardig wat taken verrichten. Zo moet de wedstrijdsecretaris geregeld worde en moet er een gastheer/vrouw moet geregeld worden om de teams op te vangen. Hier moeten ze allemaal actief naar opzoek, en dat kost tijd.

‘’Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijker, maar de maatschappij wordt steeds meer individualistischer’’, vertelt Mark. Iedereen doet zijn eigen taakjes en dingen, maar je moet juist dingen voor andere doen en zeker voor een club want dat kan niet bestaan zonder de vrijwilligers. Als we voor alle taken geld moeten vragen, dan worden we geen amateurclub maar een betaalde voetbalclub.

Nivo Sparta wil een goed opleidingscentrum zijn voor de jeugd en voor heel de regio van de club. Het eerste elftal moet stabiel worden in de Eerste Klasse. ‘’ Wij willen een regiofunctie hebben voor de jeugd, waar iedereen kan spelen op zijn eigen niveau’’, zegt hij. Niet alleen het eerste elftal en de prestatiegerichtheid staat centraal, maar ook de ‘gezelligheid ‘en het plezier.

Hij weet nog niet hoelang hij nog betrokken is met deze werkzaamheden binnen de club. ‘’ Ik bekijk het altijd van jaar tot jaar, en merk wel dat het elk jaar weer wat moeilijker wordt’’, zegt hij. De club merkt ook dat ze de laatste jaren met veel meer rekening moeten houden, de aansprakelijkheid wordt steeds hoger van de clubs, en dat brengt ook weer extra tijd met zich mee.

‘’Voor het eerste elftal zit er misschien wel een promotie in, ik heb er in ieder geval een goed gevoel bij’’, aldus Mark.  Vorig seizoen is Nivo Sparta vierde geworden, maar dat had veel beter kunnen zijn. De club start altijd wat moeizaam, en komt daarna pas opgang. Hij kijkt uit naar volgend seizoen, met veel mooie momenten.