CvdW: Nivo Sparta - Gustavo Garcia

Gustavo Garcia, ook wel ‘Gus’ Garcia genoemd bij Nivo Sparta, is in Colombia geboren en heeft daar ook in zijn jeugd nog gevoetbald. Tegenwoordig is hij assistent-scheidsrechter bij het eerste elftal van Nivo Sparta.

In zijn jeugd voetbalde hij op bij een betaald voetbalclub in Colombia, maar hij vertrok in 1980 uiteindelijk naar Nederland vanwege het werk van zijn ouders. Toen kwam hij in Zaltbommel terecht, en zocht meteen naar een voetbalclub in de regio. Hij is gaan kijken bij Nivo Sparta, om kennis te maken en om te kijken hoe de sfeer was. Na de kennismaking schreef hij zich gelijk in, en heeft hij dat seizoen in het tweede elftal gespeeld. Het seizoen daarop is hij gelijk toegevoegd bij het eerste elftal, waar hij vervolgens twaalf jaar gevoetbald heeft. ‘’ Ik was een erg temperamentvolle speler, maar dat ben ik nu als assistent ook nog altijd’’, zegt Gustavo ‘lachend’.

Na twaalf jaar in het eerste gevoetbald te hebben, besloot hij met andere jongens die ook al gestopt waren,  te gaan voetballen in een ‘vriendenteam’. ‘’Omdat de club steeds groter werd, schoven wij als team elke keer weer op, van het vijfde naar het zesde tot aan het negende elftal’’, vertelt hij. Uiteindelijk is hij gestopt bij het negende elftal vanwege zijn taken in het eerste elftal.

In de tijd werd hij zo ‘warm’ ontvangen door de club, waardoor hij een gevoel had dat hij iets terug moest doen voor de club. Hij begon naast het voetballen, met het fluiten van de jeugd. Hij vond dat vervolgens zo leuk, dat die de scheidsrechter cursus heeft gevolgd, waardoor die selectieteams mocht fluiten. ‘’Als de club mij nodigt heeft, dan ben ik er voor de club’’, aldus Gustavo. Hij werd drie jaar geleden gevraagd om assistent-scheidsrechter te worden bij het eerste, wat hij een enorme ‘eer’ vindt. Hij is niet alleen assistent-scheidsrechter, maar verzorgd ook voor alle spelers het wedstrijdmateriaal. Sinds dit jaar neemt de gehele staf van Nivo Sparta ook nog eens de taak op zich als ‘elftalleider’.

Iedere zaterdag is hij te vinden op de club. Hij begint dan al om tien uur in de morgen, en legt dan al het materiaal klaar voor het eerste elftal van Nivo Sparta. Dan sluit ik aan als assistent bij het eerste elftal, en daarna ruim ik weer al het materiaal op van het eerste elftal. Zo af en toe speelt hij nog mee, want hij staat nog op de reservelijst. ‘’ Als ze problemen hebben, dan speel ik mee’’. Hij krijgt zoveel waardering van de club, en van de spelers en dat brengt voldoening met zich mee. Ook doet zijn ‘vriendenteam’ veel voor de regio Zaltbommel. Zij organiseren veel evenementen en halen daarmee veel geld op. Dat geld wordt gebruikt voor goede doelen, en hij vindt dit een prachtig initiatief.

Hij vindt dat er bij het eerste elftal een hele goede selectie staat, met een hele goede staf. ‘’ We hebben een selectie met heel veel kwaliteit, die goed is voor de Eerste Klasse. Maar hij blijft voorzichtig, want in de Tweede Klasse win je niet zomaar. De doelstelling blijft wel promoveren en hoe, dat maakt niet uit volgens Gustavo. ‘’We misten vorig jaar net dat beetje geluk, anders zaten we nu in de Eerste Klasse, daarom ga ik ook niet meer zeggen dat we kampioen moeten worden’’, zegt hij. Het mooiste moment moet volgens hem nog komen bij de club.

 

Total
25
Shares