CvdW: Nivo Sparta - Bronno Roemers

Clubicoon Bronno Roemers is 76 jaar oud, en is al ruim 35 jaar actief als vrijwilliger bij Nivo Sparta. Vanaf het moment dat zijn zoon ging voetballen bij Nivo Sparta is hij betrokken geraakt bij de club. Inmiddels voetbalt zijn zoon niet meer vanwege zijn werk als muzikant, maar Bronno is altijd op de club gebleven.

Vroeger heeft hij ook gevoetbald in zijn toenmalige woonplaats in de buurt van Amsterdam, bij sv Lijnden.  De club bestaat tegenwoordig niet meer vanwege een fusie. Hij heeft daar een paar jaar in het eerste elftal gespeeld en is later naar het tweede elftal gegaan. Tot zijn 24e heeft hij gevoetbald, daarna adviseerde zijn huisarts, wat ‘uniek’ is, om te stoppen met voetballen. ‘’Ik had te veel hersenschuddingen opgelopen, het werd te riskant om door te gaan’’, zegt Bronno. Hij heeft het voetbal op zijn 37e weer opgepakt in een lager team bij Nivo Sparta.

Hij is terecht gekomen bij Nivo Sparta vanwege zijn werk als leraar ‘Wiskunde’ in Zaltbommel. Hij is in Zaltbommel gaan wonen, en zijn zoon wou gaan voetballen. Hij besloot om voor Nivo Sparta te gaan, zodoende raakte hij ook in contact met de vereniging. Bronno wou iets doen voor de club en begon als trainer van zijn zoon. Hij is in totaal twaalf jaar trainer en leider geweest, waar ook aardig wat tijd in gaat zitten. Niet alleen van de jeugd maar ook senioren is hij de leider geweest. Toen hij met pensioen ging, heeft hij zich bij de klussenploeg gevoegd. De klussenploeg van Nivo Sparta verrichten allemaal kleine reparaties en veel voorkomende werkzaamheden op en rond het veld. ‘’ Als je daar iemand voor moet laten komen, kost het voor de club weer aan kapitaal, en dat zou ‘zonde’ zijn, zegt hij.

Vroeger heeft hij heel lang op zaterdagochtend de limonade verzorgt voor de jeugdteams. Dat was tijdens de ‘oude’ situatie, waar de club heel veel verschillende bouwwerken had op en rond het veld. ‘’ Het was toen geen doen om iedereen de drank zelf te laten halen, dus toen heb ik elke keer de limonade in de kleedkamers gezet voor de teams’’, vertelt Bronno. Tegenwoordig is hij nog bezig met het innen van alle gelden van de club, de contributie en sponsoring. ‘’ Ik zorg er niet voor dat er sponsors komen, maar kom pas in actie als de sponsors zich gemeld hebben’’, zegt hij.

Bij Nivo Sparta kom je allerlei verschillende soorten mensen tegen, en dat trekt Bronno aan. Hij vindt ook dat er veel meer mensen vrijwilliger zouden moeten worden, want dat zou de club alleen maar helpen. ‘’ Als niemand vrijwilliger wordt, dan is de contributie niet meer te betalen, dan sport er straks niemand meer’’, zegt hij.

Voor het aankomende seizen hoopt hij natuurlijk op een promotie van het eerste elftal, zoals iedereen altijd hoopt en misschien wel verwacht. Hij vindt dat het niet altijd mogelijk is om te promoveren, maar hij zou het al heel mooi vinden als het eerste elftal de nacompetitie haalt. Zelf hoopt hij dat hij dit werk, wat hij doet voor de club nog lang te doen.’’ Je weet nooit hoe het loopt met de gezondheid, maar zolang dat nog goed zit blijf ik dit doen’’, zegt hij. Hij doet het allemaal nog met plezier, anders was hij allang gestopt. Hij gaat er volgend jaar weer vol voor en verwacht een mooi seizoen.