rijnmond-zwartewaal-1-voorne-putten

Na dertien jaar loopt er weer een Kroon in het eerste elftal van Zwartewaal. Joël (18 jaar) beleeft dit seizoen zijn debuutjaar. Vader Marc (46) is maar wat trots.

Anderhalf jaar geleden zette ‘pa’ een punt achter zijn actieve carrière. “Het ging echt niet meer”, zegt hij. “Ik speelde bij de veteranen. Ik had zoveel last van mijn rug. Als ik een wedstrijd had gespeeld liep ik drie dagen scheef. Dat was het mij niet meer waard.”

Zonder ‘die rug’ had Marc Kroon waarschijnlijk nog langer in Zwartewaal 1 gespeeld dan nu het geval was. Tussen zijn zestiende en 33ste jaar kwam hij zeventien seizoenen uit voor het eerste team. Hij vormde een geducht en door tegenstanders gevreesd aanvalsduo met Wilfred Buitink. “Ik scoorde makkelijk. Ik liep rechts of links voorin.”

Joël vervult in het huidige Zwartewaal 1 een andere rol. Hij is als nummer tien vooral de man van de steekpass. Toch scoorde hij dit seizoen al drie keer. “Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik ben niet ontevreden. Dit is mijn eerste jaar bij Zwartewaal.”

Vorig seizoen speelde de jonge aanvaller nog in de JO19-2van Brielle. “Ik wilde graag in een eerste elftal spelen. Ik ging vorig seizoen regelmatig mee met mijn vader om te kijken bij Zwartewaal. Het leek mij een leuke groep jongens.”

“Ik ben er natuurlijk hartstikke trots dat Joël nu in het eerste speelt. Het is alleen jammer dat er spelbepalende spelers gestopt of vertrokken zijn. Daardoor zijn de resultaten dit seizoen wat minder”, reageert Marc. “Dat komt wel goed”, stelt Joël zijn vader gerust. “We hebben inderdaad een krappe selectie. Voordeel daarvan is wel dat ik vanaf het begin veel speeltijd heb gekregen. Ik probeer jongens van Brielle over te halen om ook hierheen te komen”

“Ik denk dat wij als voetballers erg goed bij elkaar gepast zouden hebben”, zegt Marc. “Hij als aangever, ik als afmaker.” Joël: “Daar hebben we het wel eens over thuis. Ik ben er ook trots op dat ik nu in het shirt van Zwartewaal speel en op deze manier de familiegeschiedenis voortzet.”

Meer informatie over Zwartewaal? Klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Voorne-Putten.