Rijnmond-Westland-Westlandia-Sieme-Zijm

Het slijpen van ruwe diamanten is Sieme Zijm wel toevertrouwd. De oud-prof van AZ, FC Zwolle, Sparta, Go Ahead Eagles, Excelsior, FC Dordrecht en FC Emmen stoomde de afgelopen jaren de talentvolle jeugd klaar bij Excelsior Maassluis en FC ’s-Gravenzande, met ingang van dit seizoen maakte de Vlaardinger als trainer van de zaterdagtak werk van de doorstroming bij Westlandia.

Op sportpark De Hoge Bomen wordt de zaterdaghoofdmacht beschouwd als opleidingselftal voor de zondagafdeling, die in de derde divisie uitkomt. Een strategie die volgens de 41-jarige Zijm logisch is omdat de praktijk uitwijst dat de stap van de jeugd naar Westlandia 1 slechts door een enkeling in één keer gemaakt kan worden. “Het is heel begrijpelijk dat de club heeft gekozen voor deze opzet waarbij de zaterdag als tussenstap fungeert. Via een omweggetje kunnen spelers ook in Westlandia 1 komen. De meeste zijn nog niet klaar voor zondag 1 als ze van de jeugd vandaan komen.”

Zijm weet waar hij over praat. Bij Excelsior Maassluis en FC ’s-Gravenzande had hij een soortgelijke rol in de opleiding. “Talenten hebben veel aandacht nodig. Die aandacht krijgen ze van mij. De omstandigheden bij Westlandia zijn uitstekend. Er stond al een goede structuur en organisatie, omdat ze gewend zijn op niveau te spelen. Ik hoef niet om dingen te vragen, het is er allemaal.”

Hij combineert Westlandia met AZ onder negentien jaar. In Alkmaar traint hij overdag. “Een andere trainer zit zaterdag op de bank. Westlandia gaat voor”, zegt hij. Spelers beter maken om ze de stap te kunnen laten zetten naar Westlandia-zondag is het doel. “Trainer zijn is tegenwoordig twintig procent tactiek en tachtig procent managing.” Hij heeft een individuele aanpak. “Met zijn tweeën achter de laptop zitten om beelden te analyseren is daar een belangrijk onderdeel van. Ik wil spelers bewust maken waarom ze iets doen in het veld.”

Videobeelden zijn een belangrijk hulpmiddel. “Ik stuur spelers regelmatig per app beelden van voorbeelden en situaties. Alles met het doel om te leren en er beter van te worden.”

De inkt van zijn handtekening was nog maar net droog toen Westlandia degradeerde uit de eerste klasse. Een tegenvaller die echter de missie van de club en Zijm niet heeft veranderd. “We willen zo hoog mogelijk spelen, want dat is het beste voor de ontwikkeling van de spelers. Hoe meer weerstand hoe beter. Hopelijk kunnen we op termijn de stap zetten naar de hoofdklasse.” Onderdeel van die missie is de identiteit van het elftal, dat vooral bestaat uit Naaldwijkse en Westlandse spelers. Deze zomer keerden bijvoorbeeld Stefan Bron (Maasdijk) en Jari Duijvestijn (Westlandia) terug op sportpark De Hoge Bomen. “Een keuze van de club die je ook terugziet bij de zondag. Het gaat om het vooruitzicht dat spelers hebben dat ze zondag 1 kunnen halen.”

Met overwinningen op Honselersdijk, VELO en Den Hoorn kende Westlandia een uitstekende voorbereiding. “Een aantal jonge spelers heeft mij op een positieve manier verrast”, meent Zijm. “We hebben een uitgebalanceerde groep van 28 spelers voor één en twee. Iedereen zal zijn kans krijgen.”