RKVV-Westlandia-Ceso-Agterberg

Westlandia trainer Cesco Agterberg is ‘pas’ 48 jaar, maar heeft een indrukwekkende staat van dienst als trainer in het amateurvoetbal. Hij behaalde maar liefst zeven promoties – vijf kampioenschappen, twee keer via de nacompetitie. Agterberg is sinds een paar weken de trainer van de groenwitten nadat de club op 24 augustus werd verrast door het plotselinge vertrek van Marcel Koning.

ZWSports_251098

Naaldwijk – Agterberg groeide op in de regio Utrecht. Zijn spelerscarrière duurde kort. Na de jeugd van UVV en FC Utrecht speelde de centrale verdediger annex rechtsback bij UVV in de hoofdklasse zondag. Voor het CIOS vertrok hij naar Amerika, maar moest op zijn 23e door blessures aan zijn enkelbanden een punt zetten achter zijn actieve loopbaan. ,,Ik ben niet iemand van de recreatie en op mijn 23e trainde ik al een eerste elftal van Sportclub Woerden. Ik heb altijd in de regio Utrecht en Rotterdam gewerkt. Tot nu toe heb ik het prima naar mijn zin als ik iets kan opbouwen. Dat vind ik leuk en daar kies ik clubs een beetje op uit. Meestal zijn ze niet de topfavoriet, maar ik moet wel de potentie zien om iets neer te zetten. Ik heb oog voor het inpassen van jonge spelers. Daar kan ik echt van genieten. Agterberg woonde drie jaar in Werkhoven (een dorpje bij Utrecht) , drie jaar in Houten en daarvoor elf jaar in Amsterdam, drie jaar Rotterdam en twee jaar Amerika. ,,Binnenkort gaan we verhuizen van Apeldoorn naar Wijk bij Duurstede. Ik ben mijn hele leven gewend om te reizen en wat dat betreft een nomade. Ik ben twee jaar trainer geweest bij SDC Putten. Putten is een mooie club, maar paste toch niet echt bij mij. Ik kwam erachter dat de mentaliteit niet echt bij mij paste. Ik draai er namelijk nooit omheen en ben toch meer een stadse jongen.”

Sfeer

Dit seizoen was ik begonnen bij zaterdageersteklasser SVL uit Langbroek. Toch wilde ik de kans op een sportieve promotie door voor Westlandia te kiezen niet laten lopen. Ik heb er respect voor dat SVL, ondanks de teleurstelling, zakelijk kon denken en dat ze mij deze kans gunden. Ik kom uit de zakelijke dienstverlening en werk nu in Houten bij een leasemaatschappij, waar ik het erg maar mijn zin heb. Het voordeel van dit werk is dat ik veel thuis of in Naaldwijk kan werken. Ook mijn werkgever weet dat voetbal voor mij op één staat. De afstand van Wijk bij Duurstede naar Naaldwijk is goed te doen vier keer per week. Kom ik in tijdnood pak ik een hotel in de buurt. Ik denk erg in teamprocessen en Westlandia heeft een hecht collectief en veel talent. Ik ben een ‘mensen mens’ en vind de sfeer altijd erg prettig als ik bij een club ga werken. Sfeer kunnen Westlanders als de beste maken. Ik eis wel het maximale van spelers. Ik maak spelers bewust dat er dan veel mogelijk is, ook al ben je niet de favoriet. Dat doe ik door een spiegel voor te houden. Ik heb er een broertje dood aan als je 100 procent talent hebt en daar maar 70 procent van aanspreekt. Dat irriteert me en dat vind ik doodzonde. Ik ken mezelf en praat niet graag over mezelf. Maar als je mijn cv ziet, kan het geen geluk zijn dat ik zeven keer gepromoveerd ben. Mijn stijl is teams vol passie laten spelen. Daarin zie je terug wat ik eis. Ik heb een contract getekend voor een jaar, met een optie voor nog een seizoen. Met deze selectie moeten we in het linker rijtje spelen en, valt alles net een beetje onze kant op, zelfs top vijf!

Voor meer informatie over Westlandia, klik hier.
Meer artikelen lezen over Westlandia, klik hier.