Roy van der Sar volwassen terug bij Lyra

Hij vertrok als jongen, maar is deze zomer als man teruggekeerd bij Lyra. Kind van de club Roy van der Sar gaat voor zijn kans in de hoofdmacht van de zaterdag derdeklasser en heeft grote plannen. “Ik wil de clubtopscorer worden.”

Negentien jaar is hij nog maar, maar het Lierse talent heeft al een behoorlijke voetbalreis achter de rug. Als B-speler werd hij opgepikt door Westlandia, waar hij zich in de tweede divisie onder zeventien jaar in de kijker speelde van NEC. In de met TOP Oss gecombineerde jeugdopleiding van de Nijmeegse bvo maakte hij een jaar deel uit van de selectie van het hoogste jeugdelftal. “Ik heb er enorm veel geleerd”, zegt hij over die periode. “We speelden in de Eredivisie. Ik moest het doen vooral met invalbeurten en oefenwedstrijden, maar ik heb in dat ene jaar enorm veel geleerd. Ik woonde intern en ben daardoor veel zelfstandiger geworden. Als voetballer én mens ben ik gegroeid, volwassener geworden. Het was een mooie ervaring.”

Na dat seizoen was er echter geen plaats meer voor de aanvaller, die terugkeerde naar Westlandia, waar hij uitkwam in het hoogste jeugdelftal. Met de Naaldwijkse formatie haalde hij de nacompetitie voor promotie naar de eerste divisie. “We schakelden in de eerste ronde FC Dordrecht uit, maar in de tweede ronde was MVV Maastricht te sterk.”

Voor Van der Sar kreeg het nieuwe avontuur op sportpark De Hoge Bomen een mooi toetje. Hij maakte in de finale van de Haaglanden Cup zijn debuut voor Westlandia 1. “Vervolgens heb ik ook in de halve finale en finale van de Westland Cup meegedaan. Dat was wel coole.”

Zijn keuze om terug te keren naar Lyra is een bewuste. “Ik begin aan mijn TC3-opleiding. Ik train ook een team, de JO14-1. Om dat te combineren is het makkelijker om ook bij dezelfde club te voetballen. Daarnaast is Lyra de club waar ik ben opgegroeid. De gesprekken die ik heb gehad met trainer Pim van der Hoorn voelden ook goed.”

Hij hoopt een prominente rol te spelen in het nieuwe seizoen. “Ik wil clubtopscorer worden. Aan onze stand zijn we verplicht om bovenin mee te doen. Lyra hoort eigenlijk hoger te spelen dan de derde klasse.”

Een toekomst als prof heeft hij zeker nog niet uit het hoofd gezet. “Het kan altijd nog, via een omweg. Bram Wennekers is een goed voorbeeld. Die heeft deze zomer ook de stap van Lyra naar ADO gemaakt.”

https://lacosta.nl/vestigingen/s-gravenzande/