Ron-van-der-Salm-vv-Maasdijk

De tik kwam vorig seizoen hard aan: met de degradatie naar de vierde klasse beleefde Maasdijk een treurig jaargang. De wederopbouw is echter in volle gang. “Het gaat boven verwachting”, aldus assistent-trainer Ron van der Salm (32).

Voor Van der Salm is Maasdijk 1 een nieuwe wereld. De afgelopen vijftien, zestien seizoenen was hij werkzaam in de jeugd van Maasdijk. “Ik ben als ventje van vijftien begonnen bij de F-jes en heb inmiddels zo’n beetje alle leeftijdsklassen gehad. Vorig seizoen trainde ik de JO19. Dan is de stap naar het seniorenvoetbal een logische. Ik was ook nieuwsgierig hoe dat bij de senioren is.”

Nog voor de jaarwisseling zei Van der Salm ja op de vraag of hij bij Maasdijk 1 de rechterhand van hoofdtrainer Richard Kraijenbosch wilde worden. “Niet wetende dat de situatie van toen heel anders zou worden.” Met de degradatie naar de vierde klasse verdween meer dan een heel elftal. “Acht basisspelers gingen weg of vertrokken. Dat was een andere uitgangspositie.” Kraijenbosch en Van der Salm maakten al snel een nieuw plan. Toen in augustus de eerste training op het programma stond, konden zij jonge en oude gezichten verwelkomen. “We hebben jeugd doorgeschoven en daarnaast hebben vijf dertigers zich weer beschikbaar gesteld. Met de kennis van nu is dat laatste erg belangrijk geweest.”

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen bakte Maasdijk er weinig. “We verloren alles, sommige wedstrijden zelfs met zes of even doelpunten verschil. Daardoor waren onze verwachtingen niet al te hoog. In de eerste wedstrijd speelden we gelijk tegen VCS. Langzamerhand zijn we beter gaan draaien.”

Van der Salm heeft daar wel een goede verklaring voor. “We zijn één groep geworden. Ondanks de leeftijdsverschillen is er een klik en dat vertaalt zich in een enorme bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan. Jong en oud zijn belangrijk. Door de aanwezigheid van de routiniers blijven we altijd rustig. Als we met 1-0 achter komen, raken we niet in de war. We vinden het daarnaast belangrijk dat die jongens lol hebben in wat ze doen. Dat betekent dat we het avontuur zoeken en niet gaan inzakken, hoewel dat in sommige gevallen wel beter zou zijn om te doen.”

De eenheid en aanpak leidden tot een fraaie reeks in de laatste fase voor en de eerste fase na de winterstop. Maasdijk won acht wedstrijden op rij. Het gelijkspel tegen Quintus betekende het einde van de zegereeks van Maasdijk.

Meer informatie over Maasdijk? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Westland.