Ritchie-De-Vreemden-vv-lyra

 Het was zeker even schakelen maar het gaat echt super goed met ons. Voetballen doe ik sinds kort bij Grupo Desportivo de Lagoa en dat is net als Lyra een hele leuke en warme club.

ZWSports_251098

De Lier – Ritchie de Vreeden (26) had een mooi leven in De Lier. Voetballen bij de plaatselijke club VV Lyra en elke dag op de fiets naar Rijk Zwaan. Als jonge keeper kreeg hij de kans zich te laten zien bij tweede klasse DSO uit Zoetermeer. Daar vertrok hij na een seizoen alweer omdat hij wilde gaan verhuizen naar Portugal. Door corona moest dat plan even wachten en ging hij weer voetballen bij de club waar het voor hem allemaal begon als keeper. Als mannetje van zes ben ik begonnen als voetballer bij Westlandia, maar na een paar keer trainen merkte ik dat dat niks voor mij was. Ik ben toen naar V.V. Lyra gegaan en ben daar begonnen als keeper. Daar heb ik gespeeld in alle jeugdelftallen en uiteindelijk een paar jaar gespeeld in het eerste elftal. Daar kijk ik echt met een goed gevoel op terug. Mooi moment was een paar jaar geleden de nacompetitie wedstrijd Lyra – Koudekerk, waar wij toen streden voor handhaving in de tweede klasse. Na de eerste wedstrijd uit bij Koudekerk 0-0 te hebben gespeeld speelden wij drie dagen later de thuiswedstrijd tegen Koudekerk. Ik kan me nog herinneren dat wij die wedstrijd veel kansen kregen, maar dat we zoals vaker dat seizoen niet tot scoren kwamen. Na heel weinig weg te hebben gegeven kregen wij in de 92e minuut via een corner en een scrimmage de 0-1 tegen. Iedereen dacht dat we op dat moment gedegradeerd waren. Na de aftrap te hebben genomen volgde er direct een lange bal waar wij een penalty uit kregen. Coen van Mil scoorde de penalty in de 96e minuut en gelijk blies de scheidsrechter af. Na 2 x 15 minuten verlenging was de stand nog 1-1 en volgden er strafschoppen. Ik pakte de tweede strafschop, maar die werd vervolgens afgekeurd voor het te ver van de lijn komen. Uiteindelijk pakte ik de laatste en beslissende strafschop en waren wij door naar de volgende ronde. Helaas degradeerden wij dat seizoen, na meerdere kansen te hebben gehad, ook op strafschoppen tegen SSS. Ik pakte die serie twee strafschoppen, maar wij misten er helaas drie.

DSO

Ik wilde graag waar mijn plafond lag en kreeg de kans mij te laten zien bij DSO. Dat was een leuke leerzame tijd in Zoetermeer. Ik wilde heel graag met mijn vriendin iets gaan opzetten in Portugal. Nadat ik bij DSO had aangegeven dat ik naar Portugal zou verhuizen zijn zij uiteraard op zoek gegaan naar een andere keeper. Vervolgens begon de coronapandemie. Hierdoor moesten mijn vriendin en ik helaas noodgedwongen langer in Nederland blijven. Op het moment dat wij dat besluit moesten nemen had DSO al twee andere keepers aangetrokken en was het dus voor mij geen optie meer om terug te keren naar DSO. Na wat overleg met keeperstrainer Dick Bos en mijn omgeving heb ik toen zelf besloten om Lyra te bellen met de vraag of ik terug kon komen. Mijn vriendin en ik hadden op dat moment nog geen nieuwe datum gepland voor onze emigratie en dit zou eigenlijk pas op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2021 plaats gaan vinden. Lyra gaf gelukkig aan dat het mogelijk was en zodoende ben ik toen teruggekeerd. De voorbereiding verliep voor mij niet vlekkeloos aangezien ik al snel geblesseerd raakte aan mijn enkel. Ik heb toen bijna anderhalve week niks kunnen doen. Nadat de competitie was gestart heb ik ongeveer zes wedstrijden gekeept bij Lyra voordat alles weer opgeschort werd. In oktober 2020 kwam er een huis vrij in de Algarve in Portugal, met alle voor ons gewenste faciliteiten, waar wij graag wilden wonen. Dit was voor ons dus een buitenkans. Het enige probleem was dat de startdatum van het huurcontract vanaf 1 december 2020 in zou gaan en ik dus vroegtijdig het seizoen af zou moeten breken bij Lyra. Na veel nagedacht te hebben en het gesprek aan te zijn gegaan met trainer Pim van der Hoorn hebben mijn vriendin en ik toen besloten om op 27-12-2020 officieel te emigreren naar Portugal. Na dit nieuws te hebben verkondigd binnen de selectie van Lyra hebben wij nog één wedstrijd gespeeld tegen SC Monster voordat alles weer stil werd gelegd door de corona en ook al vrij snel werd besloten dat het seizoen niet meer afgemaakt zou worden. Het was dus een heel raar seizoen aangezien ik heel veel jongens en mensen binnen Lyra na de laatste wedstrijd tegen SC Monster niet meer heb gezien.

Grupo Desportivo de Lagoa

De eerste paar maanden waren heel moeilijk voor ons als jong stel. Een paar dagen nadat wij in Portugal aankwamen werd er een strenge lockdown ingevoerd die uiteindelijk vier maanden heeft geduurd. Hierna is alles in stijgende lijn gegaan. Ik ben mijn eigen bedrijf gestart genaamd Group Adventures Algarve. Ik organiseer vakantiereizen, golfreizen en andere sportreizen voor voornamelijk de Nederlandse markt. Mijn vriendin werkt vanuit huis voor een Nederlands bedrijf. Ze heeft een fijne werkgever, kan alles online doen en heeft het erg naar haar zin. Nu alles een beetje gaat lopen ben ik ook weer begonnen met voetballen bij Grupo Desportivo de Lagoa. Het is net als Lyra een hele leuke, warmhartige club en ik ben heel goed ontvangen. Echt alles is tot in de puntjes geregeld. Van het wassen van alle trainingskleding tot aan het verzorgen van het eten voor de wedstrijd. Dit seizoen zijn er 16 nieuwe spelers gekomen en de complete staf is ook nieuw. Met de hoofdtrainer had ik een jaar geleden al contact gehad toen hij bij een andere club zat. Ook de keeperstrainer kende ik al van een vorige stage bij Silves F.C. Zodoende ben ik toen bij Grupo Desportivo de Lagoa terecht gekomen. De club ligt op loopafstand van mijn huis, wat ideaal is. De club speelde normaal gesproken altijd op het vierde niveau van Portugal, maar sinds dit jaar is er een betaald voetbalniveau tussen gekomen. Vanaf dit seizoen spelen we dus op het vijfde niveau. Ik ben nog jong en heb ook als keeper mijn ambities. Ik wil altijd en overal proberen het hoogst haalbare te bereiken en ook hier in Portugal is dat niet anders dan bijvoorbeeld DSO of VV Lyra. Mijn doel is om uiteindelijk bij een club op het derde of vierde niveau in Portugal te gaan spelen. Dat is betaald voetbal en deze clubs trainen iedere dag. Op dit moment heb ik het heel erg naar mijn zin, het niveau is hoog en ik ontwikkel me nog steeds als keeper. Elke weekend kijk via het internet wat mijn cluppie Lyra heeft gedaan. Uiteindelijk zitten mijn vriendin en ik in Portugal op onze plek en zijn we hier erg gelukkig. We kijken met positieve energie vooruit naar de toekomst.

Klik hier voor meer informatie over Lyra.
Klik hier voor meer artikelen over Lyra.