Pierre Schultz heeft als Hoofd Jeugd Opleidingen ‘leukste job’ die er is

Pierre Schultz is bezig aan zijn eerste seizoen als Hoofd Jeugd Opleiding bij VELO. “Ik ben bezig het proces steeds meer naar mijn hand te zetten”, aldus de 51-jarige inwoner van Wateringen, die voor het eerst sinds jaren op de fiets naar zijn club kan.

Schultz is een bekende in de Haagse voetbalwereld. Hij was hoofdtrainer van OSC, DWO, DSO, Wippolder, Den Hoorn, HMSH en Forum Sport. Bij die laatste club combineerde hij die functie anderhalf seizoen met die van Hoofd Jeugd Opleidingen. “Ik heb in totaal zes jaar bij Forum Sport gezeten als Hoofd Jeugd Opleidingen”, zegt Schultz. “Dat is een club die goed vergelijkbaar is met de voetbaltak van VELO. Qua ledenaantal en qua opbouw. Bij clubs van een dergelijke omvang zijn de mogelijkheden wat groter dan bij kleinere verenigingen.”

“Ik vind Hoofd Jeugd Opleidingen de leukste job die er is”, bekent hij. “Ik ben graag met mensen bezig. Daarnaast heb je het voetbalinhoudelijke deel met de onderbouw waar de techniek centraal staat en de bovenbouw waar de nadruk ligt op het tactische gedeelte en op het leren maken van de juiste keuzes. Het is een heel gevarieerde functie waar een voetbalman als ik mijn ei kwijt kan.”

Hij heeft achttien trainers onder zich bij VELO. “De trainers van alle selectieteams, van JO19-1 tot de JO9-1”, verduidelijkt hij. “Ons technisch beleidsplan is mijn draaiboek.”

“VELO had al zo’n plan en dat heb ik herschreven. Of beter gezegd verscherpt. Niet dat het niet goed was, maar eigenlijk is zo’n plan een continue-proces dat elke keer aangepast moet worden. Een voorbeeld is dat in het plan stond dat het een vereiste was dat alle selectietrainers het TC3-diploma moesten hebben. Als je als club verder wil, en dat wil VELO, moet je naar allemaal trainers met TC2. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. De club moet daar wel open voor staan.”

“VELO heeft uitgesproken dat ze met de hoofdmacht op zaterdag en zondag wil promoveren. De trainers voor een hoger niveau zijn al in huis met Albert van der Dussen, die betaald voetbal coach is, en Edwin Vurens, die in het bezit is van TC1. Dat zegt natuurlijk wel iets over de ambitie van VELO.”

“Die ambitie moet ook bij de jeugd uitgerold worden. In de onderbouw krijgt onze jeugd techniektraining van een externe partij. We willen nu dat iedere trainer een opleiding krijgt voor techniektraining en dat het gewoon onderdeel wordt van de vaste training.  Op die manier gaat de training naar een hoger plan.”

Zijn taakomschrijving is erg ruim: het bewaken van de rode lijn die voortkomt uit het technisch beleidsplan. “In de praktijk ben ik vooral bezig met het coachen en begeleiden van trainers. Ik zie wekelijks de nodige trainingen en wedstrijden. Ik pik dan meestal twee of drie teams eruit. De trainers vraag ik of ze van tevoren een training willen inleveren. Hoe zit zo’n training in elkaar? Wat wil de trainer bereiken? Op zaterdag zie ik dan ook de wedstrijd. Met de trainer bespreek ik dan het resultaat. Is er uitgekomen wat de bedoeling was? Wat ging goed, wat behoeft bijsturing?”

“Ik verwacht van mijn trainers dat ze open staan voor verbetering en verandering, maar dat moet ik ook. Je bent als Hoofd Jeugd Opleidingen nooit klaar. Er is geen einddoel. Bij VELO spelen de meeste eerste teams in de derde divisie. Mooi dat niveau maar het gaat er natuurlijk wel om of we voldoende spelers naar je eerste teams doorstromen.”