Daniël Johnny Darko Kumic (21) valt niet alleen op door zijn fantastische naam, maar weet ook dankzij zijn reddingen als doelman vaak tijdens wedstijden op te vallen. Met zijn fraaie reflexen en felheid in de goal weet de jongeling vaak zijn ploeg op de been te houden. De nummer 1 heeft al een roemrijke carrière achter zich liggen en hoopt op dit moment op een basisplaats bij FC ’s-Gravenzande.

cathay_internetbalk_v2
Kumic had vanaf kleins af aan al veel affiniteit met keepers. “Vroeger vond ik het geweldig als het flink geregend had. Op gras kon je vervolgens lekker slidings in de modder maken, heerlijk vond ik dat.” Op jonge leeftijd nam Kumic zijn positie als keeper in en is sindsdien niet meer onder de lat weg te denken. “Mijn voorbeelden Casillas en Buffon konden met sommige reddingen ontzettend veel betekenen voor hun teamgenoten, dit sprak mij enorm aan.”

Kumic heeft gedurende zijn jeugd carrière bij meerdere clubs gespeeld. Via Feyenoord Amateurs en VV Smitshoek kwam de jonge doelman uiteindelijk bij BVV Barendrecht terecht. “Via de jeugd ben ik uiteindelijk bij de selectie van BVV Barendrecht terechtgekomen. Op mijn 19e mocht ik hier mijn debuut maken voor het eerste elftal.” Toch maakte de jonge Kumic afgelopen zomer de overstap naar FC ’s-Gravenzande. Dankzij het blessureleed binnen de selectie mocht de doelman tijdens zes wedstrijden aan de basis verschijnen. Hierbij hield de jonge Kumic maar liefst vijf maal de nul. “Uiteindelijk is het mijn doel om eerste keeper te worden. Deze voetbal loze periode gebruik ik dan ook om mezelf fysiek klaar te stomen voor het vervolg van het seizoen.”

Kumic omschrijft zichzelf als een echte lijnkeeper. “Ik heb een goede reflex, maar ik durf ook uit mijn doel te keepen en ik gooi mezelf vaak voor de bal.” Ook staat de jongeling bekend als een echte penaltykiller. “De laatste 15 penalty’s in competitieverband heb ik allemaal gestopt,” geeft hij met trots aan. De stelling ‘keepers zijn gek’ wordt in de volksmond vaak gebruikt, ook Kumic kan zich hierin vinden. “Je moet zeker gek zijn om keeper te worden. Van tegen palen duiken, tot door mensen heen duwen om een bal weg te stompen, niks is voor mij te gek. Hier heb ik echt maling aan, met alle gevolgen van dien.” De felheid en de krachtige speelstijl van Kumic heeft ook geleid tot enkele botbreuken en vervelende blessures. “Uiteindelijk vind ik het vak zo leuk dat het mij niks uitmaakt.” Keepers liggen vaak onder een vergrootglas en moeten zeker goed tegen kritiek kunnen. “Je kan 20 ballen tegenhouden, maar bij die ene fout wordt je wel afgerekend,” geeft de jongeling wijs aan.

Tijdens wedstrijden is Kumic echter zeer serieus en kent hij altijd een vaste wedstrijdvoorbereiding. “Op een wedstrijddag word ik altijd vroeg wakker, zodat ik me niet hoef te haasten. Ik heb een vaste warming-up van bijna één uur, zo heb ik voldoende tijd om mezelf klaar te stomen voor de wedstrijd. Ook vind ik het fijn om tien minuten voor aanvang van de wedstrijd even naar binnen te gaan. Ik kan dan even mijn ogen sluiten en mijn hoofd leeg magen, zodat ik meer rust kan creëren.”

Momenteel focust Kumic zich op zijn carrière bij FC ’s-Gravenzande. Ook persoonlijk heeft de ambitieuze doelman mooie doelstellingen voor ogen. “Ik wil later met trots terug kunnen kijken op mijn carrière. Ik ben benieuwd wat de toekomst mij brengt en blijf ongetwijfeld enorm hard trainen om te kijken wat er voor me is weggelegd.”

Foto: FC ‘s-Gravenzande

Klik hier voor meer artikelen over FC ’s-Gravenzande.
Klik hier voor meer informatie over FC ’s-Gravenzande.