Westlandia neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van een clubicoon. Na meer dan 25 jaar stopt Aad van Holsteijn als leider van het eerste zondagteam. “De mensen hoeven niet bang te zijn; ik kom in een andere functie terug bij de club”, stelt Van Holsteijn (58 jaar) de Westlandianen gerust.

Op de vraag waar een goede leider aan moet voldoen, is hij duidelijk: “Je moet je kunnen wegcijferen.”

Van Holsteijn maakte de opmars van de Naaldwijkse club in het amateurvoetbal van dichtbij mee. “Ik was al een paar jaar leider van de D-pupillen toen ze me vroegen om ook leider van zondag 1 te worden”, vertelt hij. “Dat was in het seizoen ‘91/’92. Ik heb het jarenlang gecombineerd met het leiderschap van de D. Ik vond dat altijd een prachtige leeftijd om te doen.”

Ik ben onder Giel Jansen begonnen. Onder Joop van Daele zijn we nog gedegradeerd naar de derde klasse. Kun je nagaan.”

“Onder Richard Grootscholten en Cees Tempelaar is de grote opmars eigenlijk begonnen. In het begin met hoofdzakelijk eigen jongens, later toen we naar de hoofdklasse promoveerden konden we dat niet alleen af met eigen spelers. In die periode zijn er ook van lieverlee spelers van buitenaf gekomen. Tegenwoordig is het gemeengoed dat je als club op dit niveau spelers van elders moet halen. Wij proberen dat te ondervangen om spelers meerjarige contracten aan te bieden en voor langere tijd vast te leggen. Ik heb me overigens nooit bemoeid met vergoedingen. Dat was mijn pakkie-an niet. Met Marco van Koert probeer ik zo goed mogelijk alles buiten het voetbal te regelen.”

Over zijn hoogtepunt hoeft hij niet lang na te denken: het kampioenschap van de hoofdklasse in het seizoen 2008/2009. “We waren zeker niet favoriet, maar alles liep dat seizoen gesmeerd. Met Raily Ignacio, die van HMSH was gekomen, hadden we de revelatie in de spits. Naar de kampioenswedstrijd in Almere tegen FC Omniworld gingen 25, 26 bussen supporters mee. Dat was een geweldige belevenis. Voor Almere werden we opgepikt door een politie-escorte. Dat staat me nog helder op mijn netvlies gegrift. De huldiging, met zoveel mensen, ook.”

Dat hij stopt is indirect het gevolg van zijn veranderende werkzaamheden. “Ik moet sinds twee jaar één keer in de twee weken op zaterdag werken”, zegt de slijter van groothandel Sligro. “Daarnaast is de tijd ook aangekomen om te stoppen.”