Kenny Lipman keert vele ervaringen rijker komend seizoen terug onder de lat bij Lyra. Bij zijn oude liefde wil hij vooral het plezier, wat hij onderweg in carrière kwijtraakte, weer terugvinden. “Het voelt heel vertrouwd.”

Sportpark De Zweth ligt op een steenworp afstand van zijn ouderlijke woning. Dat hij weer terug is op het oude nest doet Lipman goed. Al is het ‘maar’ derde klasse, hij staat te trappelen om met Lyra aan het nieuwe seizoen te beginnen. “Ik zou eigenlijk helemaal stoppen”, zegt de pas 21-jarige doelman. “Mijn avontuur bij Excelsior Maassluis liep uit op een teleurstelling. Het was een verkeerde keuze. Ik dacht na Sparta dat ik daar op mijn plek zou zijn. Niet dus. Dat was ook voor een groot deel mijn eigen schuld. Ik heb mij onvoldoende verdiept in de cultuur van de club en situatie waarin ik terecht zou komen. Ik had gehoopt een kans te krijgen, eerste keeper Jean-Paul van Leeuwen was zeker niet onaantastbaar. Die kans kwam echter niet. Het contact met de trainer was er ook niet. Achteraf gezien was het een verkeerde keuze.”

Dat kon er nog wel bij in de serie teleurstellingen die Lipman voor de kiezen kreeg de afgelopen jaren. De Lierenaar stond in zijn jonge jaren al te boek als zeer talentvol keepertje. Sparta, ADO en zelfs Feyenoord hadden hem op de korrel als D-pupil. “Ik heb bij alle clubs stage gelopen en werd drie keer afgewezen. Ik had in die periode net last van groeipijnen, waardoor ik nauwelijks kon springen.” Lipman groeide over die pijnen heen, ontwikkelde zich door en Sparta kreeg de jonge sluitpost weer op het netvlies. De Kasteelclub haalde Lipman als tweedejaars B naar Rotterdam. Daar verliep zijn carrière meer dan voorspoedig. Hij werd zelfs opgeroepen voor een oefentoernooi voor Oranje onder achttien. In Spanje speelde hij tegen Ierland. Aan die voorspoed kwam echter een einde toen hij geblesseerd raakte aan zijn knie. “Ik ben inmiddels twee keer geopereerd”, zegt Lipman. “Aan mijn meniscus. Eerst werd gekozen, vanwege mijn jonge leeftijd, om mijn meniscus te hechten. Bij een tweede operatie is hij verwijderd. Vooral die eerste operatie hakte erin, omdat ik er een infectie bij kreeg. Ik moest aan de antibiotica en heb acht weken op krukken gelopen.”

Lipman vocht zich echter terug bij Sparta, waar hij in Jong Sparta terechtkwam. “Op een gegeven moment mocht ik aansluiten bij de eerste selectie, mede omdat Roy Kortsmit met blessures kampte. Dat seizoen promoveerde Sparta en dat was niet in mijn voordeel. Er werd een extra keeper aangetrokken, waardoor ik in de pikorde van keepers zakte. Vorig seizoen heb ik vijf wedstrijden gespeeld, waarschijnlijk waren dat er acht of negen geweest als we het seizoen hadden uitgespeeld. Ik was al begonnen met mijn studie psychologie. Dat was een dilemma. Uiteindelijk dacht ik die studie het beste te kunnen combineren met Excelsior Maassluis. Ze wilde mij al eerder hebben.”

Het avontuur bij de tricolores eindigde al snel en Lipmans hoofd stond er niet naar om zijn voetbalcarrière te vervolgen. “Cor van Hoeven heeft mij namens Lyra benaderd of ik zin had om weer te beginnen. In eerste instantie kwam die vraag te vroeg en heb ik de boot afgehouden. Na een maand of twee, drie kwam Cor weer. Hij drong niet aan, maar we konden met elkaar lekker over voetballen praten. Zo heb ik langzaam weer het gevoel teruggekregen. Nu kijk ik weer uit naar elke training.”

Klik hier voor meer informatie over Lyra
Klik hier voor meer artikelen over Lyra