Joris-Lips-FC-Gravenzande-Kantinepraatjes

Joris (22) begon op zijn vierde met voetballen bij de Sport Vereniging ’s-Gravenzande. Zijn club fuseerde later met VV ’s-Gravenzande tot FC ’s-Gravenzande. Tot de E’tjes werd er nog selectie gespeeld, maar na de fusie was het tijd voor een stapje terug. Zijn debuut laat nog altijd op zich wachten, maar ‘’wat niet is, kan nog komen’’, zo zegt hij zelf.

ZWSports_251098

De middenvelder speelt al jarenlang met een klein gros spelers samen. Samen zijn zij ooit begonnen in de D5 en sindsdien zijn een aantal van hun onafscheidelijk. ‘’Toen de twee clubs fuseerden, waren er heel veel spelers voor één vereniging. Ik viel toentertijd net buiten de selectie en kwam ik in dit team terecht (combinatie van SV- en VV-spelers). Sommige gasten kende ik al van school, maar lang niet iedereen had een bekend gezicht. Het klikte echter meteen en door de jaren heen zijn wij altijd met tien of elf man van dat groepje van de D5 samengebleven.

Buiten het feit dat dit hechte team elkaar al zo lang kent, worden er ook nog wel eens successen geboekt óp het veld. Zelf denkt Joris dat dit het recept is voor een uniek team. ‘’Door de jaren heen werd wel duidelijk dat wij best goed waren voor de klasse waarin we voetbalden. Zo zijn we als A3 kampioen geworden in de tweede klasse. We vonden het allemaal wel leuk om serieus met voetbal bezig te zijn en het beste resultaat te halen, maar in de loop der jaren zijn we ook goede vrienden geworden. Dit houdt dus in dat wij ook buiten de voetbal wekelijks met elkaar een hapje of drankje doen. Als we verloren hebben kunnen we in de kleedkamer vijf minuten even boos zijn, maar daarna is het weer goed en zijn we weer vrienden en gaan we lekker met z’n allen bier drinken. Dus ik denk dat die combinatie van een resultaat willen behalen en het zijn van een vriendenteam ons team zo uniek maakt.

Niet geheel verrassend zijn er dan ook momenten geweest waar de 22-jarige met een goed gevoel op terugkijkt. ‘’Het seizoen 2018-2019 was ons eerste seizoen in de senioren. We waren toen het 10e en speelden zesde klasse. Dat seizoen was een heel leuk en leerzaam seizoen en we draaiden ook lekker mee bovenin. Wij zijn dat seizoen ook kampioen geworden. Aan het eind van dat seizoen was er ook een gala op de voetbal waar een aantal verkiezingen waren georganiseerd, zo ook voor team van het jaar. Wij werden door andere leden van de voetbal verkozen tot team van het jaar, wat toch als een soort kers op de taart voelde voor ons.

Voor zulke prestaties zijn natuurlijk nauw besproken tactieken nodig. Lips beschrijft zeer nauwkeurig zijn rol binnen het team. Van aanvallen tot verdedigen, alles valt onder zijn toezicht. ‘’Mijn rol binnen het team is om het verdedigend gezien zo goed mogelijk neer te zetten. Hier probeer ik mijn teamgenoten zo goed mogelijk te coachen, zodat de passlijnen af worden gedekt, of ik ga zelf in de zone staan. Verder probeer ik aanvallend ook mijn steentje bij te dragen door de vleugelspelers aan te spelen of door een van de aanvallers met een diepe bal weg te sturen.’’

VisserTech_255998

Dat het niet alleen op de voetbal gezellig is voor het zesde elftal van FC ’s-Gravenzande, blijkt wel uit de activiteiten die zij ook buiten het veld organiseren. ‘’Normaal gesproken gaan we altijd op zaterdag in de kantine bier drinken en meestal gaan wij daarna nog met een paar uiteten in het dorp. Hiernaast doen we ook andere activiteiten zoals het teamweekend. Wij hadden in juli dit jaar een huis gehuurd waar we met het hele team een weekend lang activiteiten zijn gaan doen (zoals een speurtocht, voetgolf, bierpong toernooi en varen). Wat je op zo’n weekend meemaakt is onvergetelijk! Daarnaast gaan we meestal een keer per seizoen met z’n allen barbecueën. Meestal is dit als afsluiter van het seizoen en zitten we allemaal gezellig bier te drinken. Wij zijn ook nog wel eens wezen stappen met het team. Dit zijn altijd geweldige avonden die altijd uit de hand lopen. Kortom, naast de trainingen en wedstrijden zijn er genoeg activiteiten die we met het elftal doen.’’

Klik hier voor meer artikelen over FC ’s-Gravenzande.
Klik hier voor meer informatie over FC ’s-Gravenzande.