Jari Baggerman wijst voor de wedstrijd van Monster JO13-1 naar de cornervlag. “Op die vlagen komen straks namen van sponsors te staan. Ideetje van mij”, zegt hij. “Je moet creatief denken.”

Baggerman beantwoordt door zijn jonge leeftijd (23) niet aan het beeld van de standaard-duizendpoot van de gemiddelde club, hij staat bij de fusieclub bekend als iemand die veel, zo niet alles aanpakt. “Ik ben een sociale jongen en vind het verenigingsleven gewoon heel leuk. Voetbal heeft mij veel gegeven en ik vind het normaal dat ik iets terugdoe.”

Dat doet hij in de vorm van lid van de sponsorcommissie, trainer van de JO13-1 en lid van de spelersraad. Dat hij deel uitmaakt van die raad, die Monster 1, 2 en 3 vertegenwoordigt, ligt in het verlengde van zijn studie. Baggerman studeert rechten in Leiden. “Ik ben bezig met mijn master. Welke kant ik opga in de rechten weet ik nog niet precies. Ik neig naar de erf- en familierechtkant. Echtscheidingen lijkt me leuk.

We werken bij Monster met zogenaamde A-, B- en C-contracten. Nee, er worden geen spelers betaald, maar spelers krijgen wel korting op hun contributie. Dat kunnen ze verdienen door taken op zich te nemen. Een wedstrijd fluiten, een team trainen. Ik zie het als een aanmoediging om iets voor de club te doen. Ik doe het uit mezelf, maar niet iedereen is even enthousiast om iets te doen. Dit zorgt er misschien voor dat mensen over die drempel heengaan.”

En dan is er nog een rad dat in de bestuurskamer van de club staat. “Speciaal voor spelers mét straf”, zegt Baggerman. “Het is met een grappige ondertoon bedoeld, maar werkt wél. Als spelers te laat zijn of verkeerde kleiding dragen, moeten ze aan het rad draaien. De ene keer eindigt de wijzer van het rad op een kratje bier, de andere keer moet de zondaar een wedstrijd zaterdagmorgenvroeg fl uiten. Je begrijpt dat dit tot hilarische momenten leidt. Spelers doen van alles om elkaar een oor aan te naaien.”

Baggerman trad onlangs toe tot de sponsorcommissie. “Er zitten allemaal jonge mensen in. We proberen met elkaar het sponsorgebeuren nieuw leven in te blazen. Dat lukt aardig. Ik ben nu bezig met project-cornervlag.

Waarmee Baggerman ook druk is, is zich terugknokken in het tweede elftal. De doelman was dit seizoen lang uit de roulatie vanwege een enkelblessure. “Er bleek sprake van overbelasting. Ik ben er heel lang zoet mee geweest.

Blessures komen altijd op een slecht moment. “Ik had net een vaste plek bij het tweede. Daar heb ik wel even over gedaan. Toen ik van de junioren kwam, dacht ik: dat doe ik wel even. Ik kwam weliswaar in de selectie, maar begon in het derde. Dat was een tegenvaller. Spelen op veld 3 was niet datgene wat ik voor ogen had.” Baggerman knokte zich in Monster 2 en wil uiteindelijk keeper van de hoofdmacht worden. “Vorig seizoen was er voor de trainer geen reden om van keeper te wisselen. De resultaten waren goed, dus had het niet logisch geweest om Willem-Jan Broch door mij te vervangen. Nu moet ik eerst fit worden. Als ik dat ben, weet ik dat ik kan concurreren voor de plek van eerste keeper.”