“Het is wel afkicken, hoor”, zegt Robin van der Salm over de competitiestop. “Normaal gesproken was ik een paar keer in de week op de club, nu ben ik weken niet geweest.”

HappyPoint_desinfectie

Op het veld dartelt de jeugd van Maasdijk. De club heeft een spelletjescircuit gemaakt. In het grote doel op het hoofdveld hangt een doek met gaten. Wie de bal door de gaten weet te schieten krijgt punten.

“Je moet steeds wat andere dingen verzinnen”, zegt Van der Salm, die moet bukken om niet geraakt te worden. “Bij de grotere clubs hebben ze tig teams, wij hebben vaak maar twee of drie teams in een leeftijdsklasse. Met de onderlinge oefenwedstrijden ben je zo klaar.”

Van der Salm was jarenlang jeugdvoorzitter van Maasdijk. “Ik ben er eigenlijk al heel jong ingerold”, vertelt hij. “Ik voetbalde zelf nog toen ik bij de jeugd ben gaan helpen. Eerst heb ik nog een team getraind, maar dat heb ik niet zo lang gedaan. Ik ben meer van het regelen. Ik ben daarna al snel wedstrijdsecretaris voor de F-, E- en D-jeugd geworden. Vervolgens heb ik vijf, zes jaar de functie van jeugdvoorzitter geha. Die heb ik tot een jaar of twee, drie geleden uitgeoefend. Ik ben nog steeds betrokken bij de jeugd. Ik regel de toernooien. Dat wil zeggen met Pasen het Westlands kampioenschap, dat bij de JO13 altijd bij ons wordt gehouden. Daarnaast organiseer ik nog wat andere thuistoernooien. Ik hoef daardoor niet elke week meer aan de bak. Als je wedstrijdsecretaris bent, kan je niet zeggen: nu even niet. Ik wilde van die verplichting af.”

De inbreng van Van der Salm, die het als voetballer zelf schopte tot een paar optredens in de hoofdmacht van Maasdijk 1, bleef niet beperkt tot de jeugd. Hij is al jaren de vaste grensrechter bij het eerste elftal. “Kritiek hoort erbij”, zegt hij over die rol. “Als grensrechter doe je het nooit goed. Ik verbaas me er soms nog over wat supporters uitkramen. Ik hou me altijd Oostindisch doof. Ik probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen.”

Zijn rol bij Maasdijk is echter veel groter dan die van de man die af en toe voor buitenspel of een ingooi vlagt. Hij maakt onderdeel uit van de staf. “Patrick Fieret, die destijds trainer was, heeft mij een management-achtige rol gegeven. Zo noemde hij dat. In die tijd is ook het idee geboren om met het team naar het buitenland te gaan. Dat trainingskamp regelde ik. We zijn een aantal jaren naar Gran Canaria geweest. Patrick kende het daar al. We hadden zelf alles geregeld. Dat was best een gedoe met financiën. De club wilde wel een bijdrage doen, maar niet alles betalen. We moesten zelf ook acties organiseren om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, maar iedere keer was het weer top. De afgelopen jaren houden we ons trainingskamp in Nederland. Dat is anders, maar zeker niet minder leuk. Het bestuur had een voorkeur voor een trainingskamp voor de hele selectie. Begrijpelijk, vandaar dat we nu in Nederland blijven.”

Van der Salm hoopt dat Maasdijk snel weer terugkeert in de derde klasse. “Je mist de derby’s, met duizend man langs de lijn. Vooral Lyra was voor ons de wedstrijd van het jaar.”

 

Klik hier voor meer artikelen over VV Maasdijk
Klik hier voor meer informatie over VV Maasdijk