De 50-jarige Mart Vergouwen is de voorzitter van vv Katwijk. Volgens hem is Katwijk de mooiste amateurclub van Nederland. Vergouwen is directeur van een beveiligingsbedrijf, die voornamelijk actief is op de luchthaven Schiphol.

“Voordat ik voorzitter werd, was ik eerst lid van de business club van Katwijk. En toen ik een jaar of 5/6 was, ben ik lid geworden van Katwijk.” Mart Vergouwen heeft tot de senioren altijd zelf gevoetbald. “Toen ik gestopt was als voetballer, heb ik de club altijd gevolgd. Maar in 2002 ben ik ingestapt als sponsor en in de businessclub.”

Mart Vergouwen heeft ‘Ja’ gezegd tegen het voorzitterschap, omdat de club beroep op mensen doet. Volgens Vergouwen hangt elke club af van vrijwilligers. “Als je een steentje kan bijdragen aan de club waar je al vanaf klein zit, is het een mooi iets om wat terug te kunnen doen.”

De kracht van vv Katwijk:
“Het mooie aan Katwijk is dat we na het prestatieve, waar we op het hoogste niveau spelen (2e Divisie), nooit vergeten zijn waar wij vandaan zijn gekomen. Die twee samen laten voegen is het belangrijkste in de vereniging. Winnen of verliezen maakt niet uit, zolang het maar gezellig blijft.” Volgens Mart Vergouwen is er geen scheiding tussen prestatieve en het nooit vergeten waar ze vandaan komen.

Afgelopen seizoen:
Mart Vergouwen kijkt bijna elke wedstrijd (zowel thuis- als uitwedstrijden) van het 1e elftal, vertelde hij. Vergouwen had het volgende te melden over het kampioenschap en hoe dit binnen de club beleefd werd: “Ik was zondag ochtend om 05:30 thuis. We waren zaterdag natuurlijk kampioen geworden en toen zijn we naar het gemeentehuis gegaan voor een rondrit door Katwijk. Het was al licht toen ik thuis kwam. Iedereen van de club is ontzettend blij met het kampioenschap.”

Volgens Vergouwen zijn er de komende periode familiedagen die in het teken staan van het kampioenschap. Maar het kampioenschap leefde enorm bij de spelers, het bestuur en binnen de club. De sfeer was, volgens de voorzitter, heel goed tijdens de wedstrijd. “Het was lekker weer en de ploeg speelde prima voetbal, dus ik vond het geweldig.” Katwijk had genoeg aan een gelijkspel, maar Kozakken Boys moest winnen als zij kampioen wilde worden.

Wat begon als een mooie wedstrijd, liep het niet goed af voor scheidsrechter Lorenzo Cairo. “Hij viel 15 minuten voor het einde uit met een kuitblessure. Maar er waren ook weer mensen die zeiden dat hij last had van zijn maag. Wat veroorzaakt zou kunnen zijn door het weer.”

Volgens Mart Vergouwen was de doelstelling om zo veel mogelijk te winnen om uiteindelijk kampioen te worden. Het behalen van het kampioenschap is gelukt, maar alle wedstrijden winnen helaas niet. “Begin van het seizoen stonden we in een lijst met Manchester City, PSG en Barcelona. Deze lijst ging over de clubs die de meeste wedstrijden ongeslagen zijn gebleven.’’

Volgend Seizoen
Mart Vergouwen gaf aan dat de doelstelling voor volgend seizoen ook al vaststaat. De doelstelling is om zo hoog mogelijk te eindigen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we volgend seizoen weer meedraaien bovenin. Hoewel het niet zeker is of dit ook gaat lukken, is dit toch onze doelstelling voor aankomend seizoen.”

Het team verandert een beetje. “Er gaan een paar spelers weg en een paar spelers komen erbij. Daarnaast gaat er ook één speler stoppen met voetballen. Er komen ook spelers vanuit de JO19-1, maar die sluiten eerst aan bij het 2e elftal. Omdat de stap anders te groot is.’’