Geo van der Wilk is de voorzitter van RKVV Westlandia. Van der Wilk is woonachtig in Naaldwijk en is in het dagelijkse leven CEO bij Myler, een IT bedrijf. Vroeger heeft hij zelf ook gevoetbald, maar niet bij Westlandia. “Zelf speelde ik tot mijn 30e jaar bij SV Honselersdijk op een recreatief niveau”

“Ik maak inmiddels alweer acht jaar deel uit van het bestuur, waarvan het laatste jaar als voorzitter van de club. De eerste zeven jaar was ik verantwoordelijk voor de voetbalzaken. Daarvoor zat ik in de jeugdcommissie.” Van der Wilk kwam bij RKVV Westlandia omdat zijn zoon als kleine jongen daar ging voetballen. Zijn zwager was al jaren lid en nog meer familieleden waren betrokken bij de club.

Voorzitterschap
“Ik werkte al veel samen met de vorige voorzitter Stefan Kester en toen hij aangaf, na 12 jaar besturen waarvan 7 jaar als voorzitter, iets anders te willen gaan doen zijn we met enkele bestuursleden een proces ingegaan om een nieuwe voorzitter te zoeken. Vervolgens werd door collega bestuursleden gevraagd of ik deze rol zelf niet zou willen oppakken. Ik was ingewerkt, bekend met de club en kon op draagvlak rekenen van een brede groep Westlandianen. Na enige bedenktijd heb ik toegehapt en ben de uitdaging aangegaan.’’ Van der Wilk gaf aan dat hij destijds begonnen was met vrijwilligerswerk te doen bij RKVV Westlandia, omdat hij voetbal erg leuk vindt en het belangrijk vindt dat iedereen een steentje bijdraagt aan de club waar diegene bij betrokken is.

“Als voorzitter moet je niet alleen goed met mensen kunnen omgaan, maar ook de organisatie goed neer kunnen zetten.” Gelukkig beschikt Van der Wilk over deze kwaliteiten door zijn functie als CEO. Zijn bekwaamheid heeft ervoor gezorgd dat de club alle vertrouwen in hem als voorzitter heeft.

Geo van der Wilk is in het weekend veel op de club en ziet dan ook veel wedstrijden en is aanspreekbaar voor leden en ouders. “Als voorzitter ga ik ook altijd mee naar de wedstrijden van Zondag 1. Bij thuiswedstrijden ontvang ik altijd de bestuursleden van tegenstanders en scheidsrechters en bij uitwedstrijden reis ik ook altijd mee met de spelersbus mee. Ook bij de Zaterdag 1 (1e klasse) ben ik zeer betrokken, maar beperk ik me meestal tot het bezoeken van de thuiswedstrijden. En ook pik ik regelmatig leuke jeugdwedstrijden mee.”

De kracht van RKVV Westlandia
Westlandia maakt deel uit van de gemeente Westland. Een tuinbouwregio waar veel ondernemers actief zijn en een mentaliteit heerst van aanpakken. Er is een grote maatschappelijke betrokkenheid en de mensen zijn in het algemeen erg sport-minded. “Hierbinnen is Westlandia goed verankerd in Naaldwijk en het Westland en gaan we op weg naar 100 jarig bestaan in 2022.’’

De jeugd is bij Westlandia erg belangrijk. We hebben een behoorlijk grote jeugdafdeling en goede trainers. “Onlangs hebben we de Rinus Michels Award in ontvangst mogen nemen voor de beste jeugdopleiding in 2018. Iets waar ik bijzonder trots op ben. Wie de jeugd heeft . . .”

Een ander aspect wat van groot belang is voor de club uit Naaldwijk, is het aantal vrijwilligers. ‘’Deze mensen zijn niet alleen van groot belang, maar zij zijn ook één van de drijvende krachten achter de club. Daarnaast is het ook mooi dat ons eerste elftal van de zondag afdeling op een redelijk hoog niveau actief is, namelijk in de Derde Divisie. Dit alles bij elkaar maakt Westlandia een prachtige club.’’

Afgelopen seizoen
Dit seizoen is Westlandia geëindigd op de vijfde plaats in de competitie. Van der Wilk gaf aan dat deze prestatie, na de slechte start van het seizoen, erg knap is en dat hij trots is op de ploeg. “Na acht wedstrijden stonden wij op de laatste plaats met slechts drie punten. De ploeg wist namelijk de eerste wedstrijd te winnen, maar verloor vervolgens zeven wedstrijden op rij.’’

Uiteindelijk kan Westlandia terugkijken op een goed seizoen. “Vorig seizoen speelden wij nog nacompetitie voor promotie tegen Rijnsburgse Boys. Dit jaar hadden we graag weer een poging gewaagd richting de 2e divisie, maar het lukte helaas net niet om een periodetitel te pakken. Het team heeft zich goed herpakt en we zijn uiteindelijk nog op de vijfde plaats geëindigd.”

Komend seizoen
De voorzitter gaf aan dat het zondagelftal wat ververst wordt en er enkele nieuwe spelers bijkomen. Ook komt Johan Voskamp, die in zijn jonge jaren al enkele jaren bij Westlandia speelde, komt terug vanuit het betaalde voetbal. Daarnaast worden er enkel jeugdspelers vanuit de opleiding aan de selectie toegevoegd. ‘’ Komend seizoen zal met het 2e elftal op zondag worden gestopt en zal de jeugd opgeleid worden via de zaterdagafdeling dat op 1e klasse niveau speelt. Een mooi podium voor jonge spelers om zich te ontwikkelen.”

‘’De KNVB heeft het ook gehad over het zogenaamde ‘Weekend-Voetbal’. Dat zie je bijvoorbeeld al in de 2e Divisie. Als de KNVB dat voor zou stellen, zijn wij hier voorstander van.” Dit levert meer derby’s op en maakt het reizen naar wedstrijden een stuk korter. Wanneer het reizen meer dan 1 uur enkele reis is merken we dat er weinig supporters mee gaan.“ We denken ook dat er meer jeugd- en seniorenspelers blijven hangen op de club als je op zaterdag speelt. Komend seizoen zullen we ook trachten weer enkele wedstrijden van ons vlaggenschip op zaterdag te plannen. Om dit echt goed door te voeren zullen we dit ook intern met onze leden op de ledenvergadering gaan bespreken en hebben we nog enkele vragen voor de KNVB die nog beantwoord moeten worden.