David de Ruiter zit er bovenop als hoofdtrainer van de onderbouw van Sportclub Monster. De nauwgezette aanpak is volgens hem nodig om de basisskills van de spelertjes te verbeteren. “Ik wil een stap zetten.”

HappyPoint_desinfectie

“Ik heb helemaal mijn passie gevonden”, zegt De Ruiter (24). Sinds kort werkt hij fulltime als gymdocent op twee basisscholen. Heerlijk, vindt hij het. “Toen ik aan de Halo begon, zeiden veel mensen ‘waar begin je aan?’ Er is nauwelijks werk in te vinden. Ik heb doorgezet en nu vier jaar later is de bewegingsonderwijs dé toekomst. Er komt steeds meer aandacht voor. Gym hangt er niet meer bij, zoals dat vroeger deed, maar wordt als een echt vak benaderd. En terecht, je ziet het in deze tijd hoe belangrijk beweging is. Hoe eerder je daar kinderen mee opvoedt, hoe beter.”

Vanuit dat idee is het niet vreemd dat De Ruiter ook bij SC Monster de handschoen heeft opgepakt. “Ik ben trainer geweest van de JO13. Vorig jaar ben ik echter een tijdje op reis geweest. Toen ik terugkwam waren voor alle teams alle trainers al ingevuld. Daardoor kwam deze functie op mijn pad. Ik moet ook zeggen: dit is wel op mijn lijf geschreven.”

Omdat hij al een tijdje meeloopt bij Monster, waar hij zelf ook deel uitmaakt van de selectie, weet hij ook waar het beter moet. “Toen ik trainer was van de JO13-1 kreeg ik jongens over die nog veel basiselementen misten. In de onder dertien ga je naar het grote veld en als trainer aan de slag met tactiek. Dat kan echter pas als de basisskills er zijn. Daardoor moest ik vaak als trainer een stap terug zetten. Het betekent dat de opleiding in de onderbouw tekort schiet. Ik maak zelf de vergelijking met autorijden. Als je het schakelen niet onder de knie hebt, zal je nooit leren om goed te rijden.”

Met dat in het achterhoofd heeft De Ruiter een rode draad-plan voor alle teams in de onderbouw uitgerold. Hij bereidt elke training tot in de kleinste details voor, instrueert de trainers en is tijdens de trainingen prominent aanwezig om trainers bij te staan. “Ik geef ze tips of soms doe ik een training voor. Uiteraard begint het met de trainers. Daarom ben ik ook blij dat ik vijf jongens uit de selectie bereid heb gevonden om training te geven. Dat is het voordeel dat ik als speler in dezelfde kleedkamer zit: de lijntjes zijn kort en tegen mij zeggen ze eerder ja.”

 

Klik hier voor meer artikelen over SC Monster
Klik hier voor meer informatie over SC Monster