Ze werd onlangs bij de Westlandse vrijwilligersverkiezing gekozen tot ‘uitblinker’: de prijs die door de gemeente Westland wordt uitgereikt aan een jongere die zich op een veelbelovende en onderscheidende manier heeft ingezet voor zijn of haar club. De pas 15-jarige Amber van Niel heeft zich, hoe jong ook, ontwikkeld tot een belangrijk lid van het vrijwilligerskader van KMD. “Heel bijzonder als je op die leeftijd al zoveel doet voor de club”, aldus voorzitter Peter van den Berg.

cathay_internetbalk_v2

De Wateringse scholiere – Van Niel doet de Havo – is wekelijks heel wat uurtjes op de club te vinden. “Ze is er bijna iedere dag”, aldus Van den Berg, die vol bewondering is. “Ze vormt een voorbeeld voor anderen. Hoe jonger ze beginnen met vrijwilligerswerk hoe beter.”

Van Niel voetbalt al sinds achtste bij KMD. Ze maakt nu, als keepster, deel uit de MO17 van de club. “Ik deed aan judo, maar ik was op zoek naar een teamsport. Voetbal leek mij wel leuk. Ik ben ook snel keeper geworden. Bij judo was ik gewend om veel te vallen. Aangezien ik niet bang voor de bal, had ik snel mijn plaats in het team gevonden.”

Van Niel is al sinds haar twaalfde clubscheidsrechter. “Ik ben begonnen met de allerkleinsten als spelbegeleider. Inmiddels heb ik de cursus tot verenigingsscheidsrechter gedaan. Ik fluit diverse leeftijdsklassen, met als grens de onder 15. Jongens en meisjes. Leeftijdsgenoten en oudere teams fluiten is wat lastiger. Ik probeer er bovenop te zitten en niet te veel te fluiten. Ik heb eigenlijk zelden last van commentaar.”

Ambities om de top als scheidsrechter te halen, heeft ze niet. “Ik vind het nu vooral leuk om te doen. Ik let bij wedstrijden in de eredivisie ook niet speciaal op scheidsrechters. Ik ken ze wel, maar volg vooral het voetbal.”

Naast scheidsrechter is Van Niel ook keeperstrainer. Ze geeft trainingen aan de keepers van KMD in de leeftijd van acht tot dertien jaar. “Ik probeer goed op de techniek te letten en wijs ze hoe ze moeten staan bij corners en andere situaties. We trainen best pittig. Zelf krijg ik altijd in het tweede blok keeperstraining.”

De ranke Van Niel heeft goede reflexen en kan redelijk meevoetballen. “In de lucht en ook qua coaching kan het nog beter. We hebben een leuk team dat op een aardig niveau speelt. Nadeel daarvan is dat je in de eerste klasse aardig moet reizen. Dat betekent dat het met fluiten soms wel even puzzelen is.”

Ze is niet het enige meisje dat scheidsrechter is bij KMD. “Ook Sara Visser fluit. Hopelijk komen er meer bij, want het is leuk om te doen en je leert er ook veel van. Daar heb je als speelster zelf weer profijt van.”

 

Klik hier voor meer artikelen over KMD
Klik hier voor meer info over KMD