Hij gruwelt van het idee dat ‘alle voetballertjes hetzelfde moeten kunnen’ en wil al helemaal geen eenheidsworsten opleiden bij HVC’10. Henk Boon, door de wol geverfd door zijn jarenlange ervaring als hoofdtrainer, wil het ‘echte voetbal’ laten zegevieren. “Spelers in voetbalsituaties brengen, daar gaat het om”, aldus Boon.

HappyPoint_desinfectie

Voor de clubs is het in coronatijd en zonder competitie een uitdaging om de jeugd bezig te houden. “We laten onze creativiteit de vrije loop”, zegt Boon als hij toeziet op een veld vol met spelertjes. Vandaag hebben Boon en de trainers van HVC’10 een voetbalspelletjes-sessie op touw gezet. “Hoe eerder ze de opdracht hebben voltooid hoe sneller ze naar het volgende onderdeel mogen en hoe meer punten ze krijgen”, legt de 64-jarige oud-trainer van onder meer BVCB, VV ’s-Gravenzande, Westlandia(za), HVC’10 en MSV’71 uit.

Het voetbal gaat nooit uit Boon. Ruim een jaar geleden vroeg de club hem technisch adviseur te worden. Een functie die hem op het lijf geschreven is. “Ik probeer wat structuur aan te brengen in de opleiding. Dat beschouw ik overigens als een co-productie. In de eerste plaats werk ik nauw samen met Barry de Man in de bovenbouw en met Jeroen Kramer voor de onderbouw en met name op die laatste groep zijn we nu onze pijlen aan het richten. Samen doen is mijn credo. In het verleden heb ik gezien is dat het niet werkt als je trainers verplicht om dingen te doen. Vroeger schreef ik hele trainingen uit. Dat doe ik niet meer. Veel beter is trainers in je visie mee te krijgen. Laat daarin ruimte aan de eigen ‘ik’. Het gaat om de hoofdlijnen. Voor specifieke trainingsvormen heb je tegenwoordig de prachtigste hulpmiddelen. In die Rinus Michels-app van de KNVB staan er honderden.”

Het hebben van een visie is Boon, die aan het einde van het laatste volledig voetbalseizoen nog een maandje trainer was van de hoofdmacht van HVC’10, wel toevertrouwd. Volgens hem begint het allemaal met plezier en enthousiasme. “Doe dus vooral dingen die kinderen leuk vinden. Het aanleren van basisbeginselen kan ook op een leuke en speelse manier gedaan worden. Een warming-up van een kwartier zonder bal, daar maak je niemand blij mee. Hetzelfde doel van die warming-up bereik je ook door baloefeningen toe te voegen. Het is niet zo vreselijk ingewikkeld.”

Saaie trap- en passoefeningen kunnen volgens Boon makkelijk vervangen worden door het aanbieden van partijvormen. “Twee tegen één, drie tegen drie ga zo maar. Wedstrijdgerelateerde vormen. Ook daarin kan je de opdracht geven om bijvoorbeeld het accent leggen om de pass naar je medespeler alles met de binnenkant van de voet te trappen.”

Hij pleit voor het ‘echte voetbal’. “Kinderen leren voetballen door wedstrijdjes te spelen. Al de elementen van het voetbal komen aan bod en ze hebben nog plezier ook. Ik gruwel ervan als mensen zeggen dat spelertjes alles moeten kunnen. Dat hoeft helemaal niet. Kinderen ontdekken hun eigen kwaliteiten wel. De één zal in de verdediging gaan staan, de ander in de aanval. Je wil geen robotjes creëren, maar vrijdenkers.”

“Volgende week hebben we een vier-tegen-vier toernooi op de agenda staan”, zegt Boon over hoe HVC’10 elke zaterdag er weer wat  van wil maken. “We organiseren elke zaterdag iets. Doe je dat niet, dan ben je ze kwijt. Dan gaan ze met pa en ma iets doen. Nu blijven ze in het ritme van elke zaterdag een activiteit.”

 

Klik hier voor meer artikelen over HVC’10.
Klik hier voor meer informatie over HVC’10.