Het voetbal mag dan nagenoeg stil zijn gevallen, bij SV Honselersdijk maakt het ‘Ministerie van Feest’ overuren. Het kerstrad, dat altijd op de zaterdag voor kerst wordt gehouden op de club, draait ook dit jaar. Coronatijd of niet.

cathay_internetbalk_v2

Met een heuse persconferentie, uiteraard online, werd door SV Honselersdijk bekendgemaakt dat het kerstrad op zaterdag 19 december ‘gewoon’ draait. Weliswaar niet in een overvolle sporthal, maar op een coronaveilige manier. “Iedereen kan meegenieten vanuit de eigen huiskamer”, zegt Maurik Molenaar, lid van het ministerie van feest van de club. “We gaan er een spektakel van maken.”

De ‘persconferentie’ was gemaakt met een vette knipoog naar de optredens van premier Mark Rutte en vice-premier Hugo de Jonge, die Nederland op regelmatige basis op de hoogte stellen van de coronamaatregelen. “We wilden wat ludieks doen en dat is aardig gelukt”, zegt Molenaar. “We hebben heel wat reacties gehad.”

De setting van de Haagse persconferentie werd nagebootst; met voorzitter Erik Sosef en het ministerie van feest achter het spreekgestoelte. ‘El presidente’ had de eer het doorgaan van het kerstrad bekend te maken. Een opgetrommelde jongedame deed dienst als doventolk. Met armgebaren vertaalde zij de woorden van de sprekers. “Dat was onze eigen Irma”, zegt Molenaar verwijzend naar de bekendste doventolk van Nederland. “Of onze doventolk ook de doventaal machtig is? Nee natuurlijk niet. Ze deed maar wat. Het enige wat ze wel precies uitbeeldde, was bij kerstrad een rond gebaar rond de maag te maken, haha.”

Dat het kerstrad anders wordt dan andere jaren is wel duidelijk. De organisatie is volop bezig om te kijken hoe online dezelfde sfeer kan worden bereikt. “Helemaal hetzelfde wordt het natuurlijk niet, want mensen zien elkaar niet en zitten thuis op de bank. We willen er het beste van maken. Met een omlijstend programma. Optredens ook ja. We willen dat het een uitje wordt voor mensen terwijl ze allemaal binnen zitten. Er kan een speciale kerstkrat-box worden besteld met daarin artikelen die garant staan voor een kerstrad-achtige sfeer.”

Honselersdijk had er ook voor kunnen kiezen om het kerstrad, zoals bij veel andere evenementen in den lande gebeurt, te schrappen. Dat wilde de club per se niet. “Dat is ons de eer van het ministerie van feest te na”, weet Molenaar, die zelf in een vriendenelftal bij Honselersdijk speelt. “We organiseren al jaren allerlei activiteiten, zoals Super Saturday. Zes keer per jaar houden we dan rond een aantrekkelijke affiche van het eerste elftal een leuk feest. Altijd met een bepaald thema. Dat zorgt voor een enorme binding tussen de leden onderling. Juist deze periode staat die band onder druk, dus is het extra belangrijk om activiteiten te organiseren. Aangezien dat niet op de normale manier kan, dan maar online.”

Zo werd onlangs met succes in samenwerking met café ’t Hof een bier- en wijnproeverij georganiseerd. “Daarbij konden mensen een bier- en wijnpakket bestellen. Er zijn 250 pakketten verkocht. Op de avond zelf hadden we speciale kenners die wat over het bier en de wijn vertelde.”

Molenaar: “Daarnaast hebben we een tijdje geleden de actie ‘in welk vak valt de bal’ gehouden. Op het hoofdveld hadden we allemaal vakken gemaakt. Mensen konden een vak kopen waarvan zij dachten dat de bal daar zou komen. Alles werd uiteraard in beeld gebracht.”

Het zorgt voor betrokkenheid van de leden, maar dient volgens Molenaar ook een tweede doel. “Er komt geld in het laatje bij de club. Zeker bij het kerstrad gaat het om serieus geld. Je moet al snel denken aan tienduizenden euro’s. Als dat ook nog eens zou wegvallen, wordt de club niet blij.”

De onlineverkoop van loten is eind november gestart. “We hebben een speciale website met alle informatie. Je merkt dat het leeft. Veel bedrijven zijn ook dit jaar bereid om prijzen te doneren.”

Klik hier voor meer artikelen over SV Honselersdijk.
Klik hier voor meer informatie over SV Honselersdijk.