De JO19-1 staat bij HVC’10 te boek als zéér talentvolle lichting. Maar voordat aan het einde van dit seizoen zeven spelers doorstromen naar de seniorenselectie moet eerst nog een klusje worden geklaard: promotie naar de hoofdklasse. “Dit is een unieke lichting”, zegt trainer Barry de Man.

“Alle spelers die volgend seizoen senior worden gaan naar de selectie. Dat komt zelden voor. Het is ook geen toeval dat dit team komt bovendrijven. Toen HVC’10 ontstond waren deze jongens E-tje of D-tje. De club is destijds gestart om beter te gaan opleiden, volgens de Meulensteen-methode. Deze jongens hebben die ontwikkeling helemaal meegekregen.” Voor de winterstop moesten de talenten van de fusieclub van Hoek van Holland zich eerst plaatsen voor de promotiepoule. Daarin slaagden zij moeiteloos.

“We zijn het seizoen heel goed begonnen”, stelt Max Kalisvaart, aanvoerder van de JO19-1 van HVC’10. “Maar op een gegeven moment ging het té gemakkelijk en werden we wat gemakzuchtiger. Daarom is het wel goed dat we nu meer tegenstand krijgen.” Zwervers, Poortugaal en de JO19-2 van Sportclub Feyenoord worden door HVC’10 gezien als de belangrijkste concurrenten in de strijd om promotie. “We beginnen weer op nul, maar dat geldt voor alle teams”, meent De Man.

“Ik ben echt benieuwd of het ons lukt om te promoveren. Ik vind dat we een goed voetballende ploeg hebben. We hebben een perfecte mix in alles. Goede aanvallers, robuuste verdedigers, jongens die, als het nodig is, er een schepje bovenop kunnen doen. Centraal achterin spelen twee jongens, Bjorn van Dijk en Bram Noordam, die overgekomen zijn van FC ’s-Gravenzande. Ook aan de zijkanten voorin hebben we de nodige kwaliteit. Het is een elftal waar je als trainer veel kanten mee op kan.”

“Barry wisselt ook regelmatig”, vult Kalisvaart, meestal spelend als verdedigende middenvelder, aan. “Het houdt niet op bij de eerste elf. Ook onze bank is sterk. Tachtig, negentig procent van ons elftal speelt al jaren samen. In al die jaren leer je elkaar als voetballer wel kennen.”

Kalisvaart kent de kwaliteiten van zijn ploeg. “We zijn heel goed in de omschakeling. Onze verdediging ‘staat’ en is altijd georganiseerd. Van daaruit zijn we heel lastig te bestrijden.”

De Man: “Het zou een enorme luxe zijn als we naar de hoofdklasse promoveren. Onze JO17-1 speelt in de tweede klasse, dus dat wordt voor die groep aanpoten. Aan de andere kant: hier doe je het als club voor. Je probeert zo goed en hoog mogelijk op te leiden.”