Pim van den Hoorn (43) ziet als trainer van Lyra graag dat zijn spelers meedenken. Het past wel bij zijn baan als directielid van een middelbare school. Van stress heeft hij vrijwel geen last, hooguit van wat spanning soms. Moeizame periodes zijn er om samen een mooi proces in te gaan.

Van den Hoorn is allesbehalve een opgewonden standje. Hij praat kalm en bedeesd, overdenkt zijn woorden goed en koestert zijn ontspannen manier van in het leven staan. ‘’Van stress wil ik wegblijven”, zo begint hij zijn verhaal. “Ik ken het gevoel niet om voor een wedstrijd stijf te staan van de spanning. Als trainer niet, en ook als voetballer van Lyra en Westlandia vroeger niet. Het heeft ook geen enkele zin om je enorm op te vreten vooraf. Dan is er een grote kans dat je blokkeert.”

Van den Hoorn groeide op in De Lier en is nog steeds woonachtig in het dorp, dat een kleine vijftienduizend inwoners heeft. Zoals alle verenigingen in het westland, is Lyra een echte dorpsclub waar een groot gevoel van saamhorigheid heerst. “De Lier is niet heel ienieminie meer, maar het blijft klein hoor”, lacht Van den Hoorn. ‘’Gelukkig beschikken we bij Lyra over een heel trouwe supportersschare, er staan soms wel zeshonderd toeschouwers langs de lijn. Wanneer het regenachtig is, staan er nog altijd driehonderd. En er is een vaste kern van fans die altijd mee naar uitwedstrijden meegaan. Dat zijn er ook wel honderd.”

Dat Lyra momenteel in de derde klasse zaterdag uitkomt, maakt mogelijk dat de club dominant kan spelen, vervolgt Van den Hoorn. De club heeft namelijk flinke potentie en heeft het meedraaien in de top van de tweede klasse als doel. “We hebben eerste klasse gespeeld vroeger. Dan kunnen we eigenlijk niet tevreden zijn met een positie in de derde klasse. Lyra heeft twaalfhonderd leden en met zo’n aantal moet je gewoon hoger kunnen spelen. Aan mij is nu de taak om de opmars te begeleiden. Ik vind het heel mooi om samen met mijn spelers die uitdaging aan te gaan. Ik wil ze graag helpen om wedstrijden te leren lezen. Met alleen voorkauwen heb ik niet veel. Daar wordt een speler niet beter van.”

Het zal zijn pedagogische inslag zijn die maakt dat hij zich niet als een alwetende boeman wil opstellen, lacht Van den Hoorn, die ook hoofdtrainer was bij MVV’27, Den Hoorn en HVC’10. ‘”Ik wil mensen graag onderdeel laten zijn van het proces. Daarom vind ik het ook zo mooi om leerlingen te ondersteunen in deze moeilijke coronatijd. Het is een heel rare tijd voor alle leidinggevende op mijn school, het Revius College in Maassluis. We zijn continu bezig ad-hoc oplossingen te bedenken. Vroeger als docent lichamelijke opvoeding zag de werkdag er wel anders uit. Maar door creatief te zijn en goed mee te denken met de scholieren, komen we een heel eind.”

Klik hier voor meer informatie over Lyra

Klik hier voor meer artikelen over Lyra