Jan de Bruin is 75 jaar oud en beheert de kantine bij RKVV Westlandia. Hij heeft 23 jaar in het hoofdbestuur van de club gezeten, en ook nog een paar jaar in het bestuur van de businessclub. Nu is hij nog elke dag op de club te vinden om de kantine van de club te beheren.

Hij kwam bij Westlandia terecht via zijn dochter. Zijn dochter was vier of vijf jaar oud toen ze wou voetballen en toen besloot Jan om haar in te schrijven bij de club. Sinds dat moment heeft hij de club nooit verlaten en pakten hij ook al gauw het kantinebeheer op. Afgelopen seizoen is hij uit het bestuur gestapt, maar het kantinebeheer doet hij nog steeds, en Jan is voorlopig nog niet van plan om daar mee te stoppen. ‘’Ik was de oudste in het bestuur van de club en iedereen was een stuk jonger dan mij. Dan komt er een generatiekloof en is het beter om ermee te stoppen. Daarnaast is 23 jaar ook aardig lang’’, aldus Jan.

Elke morgen is hij met een groepje vrijwilligers van vier a vijf te vinden op de club.’’ Ik heb het jaren alleen gedaan, maar nu hebben we ook iemand die de kantinedienst regelt en ook iemand die de inkoop oppakt’’, zegt hij. De kantine is een grote inkomstenbron voor de voor de voetbalclubs. Het is daarom belangrijk om de korte lijntjes te houden met het bestuur. Er worden dan afspraken gemaakt over het inkopen en dat soort zaken.

Jan vindt het belangrijk dat er vrijwilligers zijn binnen een club, die wat hem betreft onmisbaar zijn. ‘’Als je bij een voetbalclub staat ingeschreven, vind ik dat je ook wat voor de club moet doen. Nu weet ik wel dat iedereen contributie betaald, maar niemand ziet wat er voor nodig is om zo’n club draaiende te houden. Daarom heeft de club een nieuwe soort verplichting binnen de club toegepast. De ouders van de jeugdspelers moeten nu verplicht een of twee keer kantinedienst doen en jeugdspelers moeten een wedstrijd van de jongste jeugd. ‘’Wat dan leuk is om te zien, is dat de meeste ouders na de kantinedienst zeggen dat ze het eigenlijk best leuk vinden en het vaker willen doen, verteld hij ‘lachend’. Het is een soort drempel die waar ze even overheen moeten.

De leukste en mooiste momenten op de club zijn de keren als de club kampioen wordt. ‘’Dan is het druk in de kantine en moet er veel geregeld worden’’, aldus Jan. Maar eigenlijk kan hij zo snel niet op een mooi moment komen. Hij vindt het regelen van de kantine voor de club en de 23 jaar dat hij in het bestuur heeft gezeten een ‘mooi’ moment.

Aan stoppen denkt Jan nog lang niet: ‘’Dit is mijn club, als ik stop met de dingen die ik doe voor de club dan is dat geen vrijwillige keuze’’, verteld hij. Thuis zitten is namelijk niks voor Jan en hij doet alle taken binnen de club met veel plezier.

Het eerste elftal van de zondag vecht dit seizoen tegen degradatie in de Derde Divisie en het wordt nog strijden voor de club om boven de degradatiestreep te blijven. Jan verwacht in ieder geval wel dat het elftal erin blijft.’’ Dat is ook belangrijk voor de club, want als de club goed draait, dan komen er ook weer mensen.’’, zegt Jan. Hoe dan ook, Jan zal sowieso altijd bij de club blijven komen.

https://lacosta.nl/vestigingen/s-gravenzande/