Oud-international Grégory van der Wiel en oud-Ajacied Ricardo Kishna, tegenwoordig ADO, vertelden onlangs openhartig hoe hun voetbalcarrière werd overheerst door paniekaanvallen. Prestatiedruk en faalangst kunnen echter ook in het amateurvoetbal voorkomen, vermoedt Fred Louter, die de helpende hand kan bieden via één of meer trainingen Acceptatie & Commitment Therapie (ACT).

cathay_internetbalk_v2

De 55-jarige inwoner van Poeldijk geeft ACT-trainingen aan particulieren, bedrijven en sportverenigingen. “ACT is heel breed inzetbare gedragstherapie, voor iedereen en voor alle leeftijden. Dus ook voor sporters en voetballers, op elk niveau.’

Louter, die zelf in het verleden voetbalde voor de standaardelftallen van MVV’27, HVO en CION in Vlaardingen en ook jarenlang voetbalverslaggever was namens het Rotterdams Dagblad, vindt het goed dat Van der Wiel en Kishna hun verhaal deelden. “Er rust toch nog wel een taboe op. De voetbalwereld is conservatief. Dit kan het begin zijn van een positieve ontwikkeling, waarin openheid over angstgevoelens en mentale coaching meer worden gezien als kracht, niet als zwakte.”

Louter is van mening dat ook mentale training een belangrijk element  voor succes kan vormen. Toch wordt dit vaak vergeten. “Het is heel normaal om tijdens de training te werken aan techniek, conditie en tactiek. Maar aan een ander heel belangrijk element, spelers met een veelal door henzelf opgelegde druk beter om laten gaan, besteden we minder aandacht. Vreemd, want je vergroot hiermee de kans op succes.”

Louter noemt zichzelf overigens geen therapeut, maar trainer. Bewust, zo zegt hij. “Therapeut heeft zo’n lading, alsof er iets mis is. Dat hoeft helemaal niet. Afhankelijk van de situatie ontvangt iemand één of meerdere trainingen. Het doel is dus om meer psychische flexibiliteit te ontwikkelen. Met ACT leer je iets anders naar jezelf kijken. Minder kritisch. Je kan nog altijd slecht spelen, maar niet meer door zenuwen, stemmetjes in je hoofd, faalangst of onzekerheid. Voetballen mag een feestje zijn. Frenkie de Jong is het beste voorbeeld. Die speelt, zo lijkt het althans, ongeacht het belang van de wedstrijd, altijd onbevangen. Daardoor groeit hij altijd uit tot de beste versie van zichzelf. Dat is toch heerlijk?”

Klik hier voor de site van ACT Westland.