Vibeke van Wingerden (43) is werkzaam voor VV Hellevoetsluis wat zij met veel plezier doet. In 2011 heeft ze met haar man samen de Mini Stars opgericht. “Wij zijn eigenlijk samen een team langs de lijn.” In dit interview lees je meer over haar werkzaamheden en haar liefde voor de club die met de jaren mee steeds verder is gegroeid.

Ze heeft twee zoons van 12 en 9 jaar die allebei voetballen bij Voetbalvereniging Hellevoetsluis, waardoor zij ook bij de club terecht is gekomen. Toen haar oudste zoon 4,5 jaar oud was wilde hij graag gaan voetballen, maar vanaf die leeftijd konden kinderen nog niet voetballen bij de club. “Vanaf het moment dat mijn zoon kon lopen was hij al met een bal bezig. Mijn man en ik hebben toen de Mini Stars opgestart samen met een andere vader. Op woensdagmiddag geven wij training aan de mini pupillen. Dat is voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Mijn man is toen begonnen als trainer en ik als coördinator en administratievrouw langs de lijn. Als ouders vragen hebben kunnen ze bij mij terecht en ik regel de inschrijvingen.”

Jeugdactiviteiten
Tot op de dag van vandaag bestaan de Mini Stars nog steeds en zijn Vibeke en haar man nog steeds vaak te vinden op de vereniging. Haar zoons zijn allebei begonnen bij de Mini Stars en spelen nu in een hoger team. “Wij zijn meegegroeid met onze oudste zoon.” Ze begon als coördinator van de Mini Stars en is nu echt coördinator bij de club. “We zijn een jaartje gestopt met de Mini Stars omdat we geen kinderen meer hadden van die leeftijd, dus we hadden het overgelaten een andere mensen.” Dit liep niet helemaal soepel dus zijn ze sinds dit seizoen weer begonnen.

Het is hartstikke leuk en mooi om te zien hoe de kinderen die eigenlijk net kunnen lopen zo graag willen voetballen. Mijn man geeft dus training en als hij dan op z’n knieën naast ze gaat zitten en zegt wat ze moeten doen, en je ziet dat ze het willen en leren, is het heel mooi om te zien. Je ziet echt hoe de kinderen groeien.” Het is een belangrijke leeftijdsgroep om die kinderen op zo’n jonge leeftijd binnen te halen. Op die leeftijd kan je vrij snel zien of ze het in zich hebben of niet. “Helemaal omdat ik nu coördinator ben weet ik meteen wat het niveau is waar ze zouden kunnen gaan spelen. Het maakt het makkelijker om de kinderen in te delen en leuke teams te maken omdat je bekend met ze bent.

Naast de Mini Stars regelt ze iedere thuiswedstrijd twee pupillen van de week, die komen uit de F of E jeugd. “Ik kies dan 2 kinderen uit dezelfde teams zodat ze elkaar hebben. Het is leuk als ze dan met z’n tweeën zijn omdat het toch een hele happening is en het altijd druk is langs de lijn.” Samen met haar man organiseert ze elk jaar in de meivakantie het jeugdvoetbalkamp. Twee dagen overnachten ze in tenten en zetten ze een tent neer op veld 2. Ze organiseren veel activiteiten voor de jeugd. “Normaal organiseerde we voor de afsluitingsdag van het seizoen een familiedag en een rommelmarkt, maar dit hebben we 2 jaar geleden voor het laatst gedaan.”

Liefde voor VV Hellevoetsluis
Veel mensen vragen of ze hun bed op de voetbal hebben staan. Haar man is naast de dingen die hij voor de jeugd doet nog grasmeester, hij zit in de onderhoudsploeg, het jeugdbestuur en is trainer van allebei hun zonen, en hiernaast hebben ze allebei hun eigen werk nog. “Het is zo super leuk. Voordat ik dit deed zat ik in de ouderraad op school, maar dan zit je te vergaderen met ouders of leraren en af en toe organiseer je eens een activiteit, maar dat is alles. Toen ik bij de voetbal kon beginnen loop je langs het veld, je ziet die kinderen plezier hebben en lachen. Daar haalde ik zoveel meer voldoening uit. Ik vind het gewoon harstikke leuk om samen met mijn man en mijn hele gezin op de voetbal bezig te zijn.” Vibeke is dan ook elke zaterdag op de voetbal te vinden met een biertje in haar hand. “Ik hou er echt van en ben zelf ook hartstikke fanatiek geworden.”

Vibeke ervaart de Hellevoetse club echt als een familieclub, waar ze tevens ook haar huidige vriendengroep heeft ontmoet. “De ouders groep van mijn oudste zoon, waarvan een groot gedeelte samen gingen voetballen vanaf dat ze 4 jaar oud waren en nu nog steeds samen voetballen, is onze vriendengroep geworden. De club is echt een grote vriendenclub geworden.”

Niet alleen dat, maar ook de waardering die ze krijgt voor haar inzet voor de club is iets wat het nog mooier maakt. Maar vooral de stralende kinderen die ze ziet rondlopen maakt het helemaal compleet.

Toekomstbeeld
Dit jaar zit Vibeke ook in de 100 jaar jubileum commissie. Ze zit hierin voor de jeugd en bedenkt leuke activiteiten zodat ze er met zijn alle een leuke dag van kunnen maken, wat ook erg geslaagd was. De jubileum feestweek is dan ook een enorm succes geweest. “Zolang mijn kinderen op de voetbal zitten zal ik hier ook zeker blijven. Er staat hier ook een mevrouw achter de bar die afgelopen jaar 80 is geworden, zij loopt hier ook al haar hele leven. Ik zie mijzelf dat ook wel doen als ik 80 ben. Zolang het kan ben ik zeker op de voetbal te vinden. Mijn man en ik zijn altijd met de voetbal bezig, wat ook totaal ons ding is geworden.”

Op de vraag wat Vibeke zo mooi vindt aan de club heeft ze een heel uitgebreid en mooi antwoord. “Bij VV Hellevoetsluis is er geen verschil. Er lopen Nederlandse kinderen, Turkse kinderen, noem maar op. Iedereen is hier welkom. Het is dan ook mooi om te zien hoe goed dat gaat en hoe iedereen zo goed met elkaar op kan schieten.