Er staat voor beide clubs weer heel wat op het spel in de onderlinge confrontatie komende zaterdag aanvang 14.30 uur op het sportpark Jaap Riedijk.

De tegenstander van Spijkenisse XerxesDZB bivakkeert op de voorlaatste stek op de ranglijst van de hoofdklasse A. En kan de punten tegen het degradatiespook goed gebruiken. Spijkenisse kan zijn draai maar niet vinden en moet winnen om de aansluiting in de top niet te verliezen. Spijkenisse speelde de laatste wedstrijd gelijk tegen Smitshoek en XerxesDZB verloor in eigen huis met 0-3 van Achilles Veen.

Qua historie is XerxesDZB wellicht een van de ‘rijkste’ amateurclubs in Nederland. Leo Beenhakker, Hans Dorjee, Rob Jacobs, Eddy Treijtel, Coen Moulijn en Faas Wilkes leerden er de eerste beginselen van het voetballen. En groeiden uit tot voetballers van naam en faam. Nationaal en internationaal. Het verst schopte de latere legende Servaas ‘Faas’ Wilkes het. De dribbelkoning kwam in zijn loopbaan uit voor onder andere Internationale, Torino, Valencia en meldde zich in 1952 bij VV Venlo. ‘Den deure’ noemden ze hem in het Limburgse land, waarmee gezinspeeld werd op het vele geld dat het aantrekken van de superster gekost moest hebben. Wilkes beschikte over een fabelachtige techniek en verdedigde 38 keer het shirt van Oranje. Hij overleed op 82 jarige leeftijd en het sportpark waar XerxesDZB zijn wedstrijden speelt is naar de maestro vernoemd.

Xerxes speelde van 1962 tot 1967 vijf jaar in de eredivisie. Het fuseerde in 1966 met DHC’66 en week uit naar Delft voor het spelen van de wedstrijden. In 1980 werden de Zebra’s algemeen amateurkampioen en in 2000 fuseerde de club opnieuw. Dit keer met DZB Zevenkamp waardoor de huidige naam XerxesDZB ontstond. De huidige trainer van de club is Marco Jalink, die in zijn actieve periode uitkwam voor onder andere v.v. Spijkenisse.

 

Geef een reactie