Neal van Buuren als uithangbord voor jeugdopleiding

Het gaat snel met Neal van Buuren. Pas zestien jaar en nu al doet Zuidland-trainer Aad Andriessen regelmatig een beroep op de aanvaller.  “Mijn eerste doel is om stabiel te worden in mijn prestaties”, zegt Van Buuren.

“Neal is één van de talenten die in de jeugd rondloopt”, reageert Zuidland-voorzitter Dave Chong. “We hadden destijds  al een goede B-lichting met Kai de Hoog en Sven van den Boogaard.” Volgens Chong is het belangrijk dat ‘ongeveer’ vijftig procent van het eerste elftal uit de jeugd afkomstig is. “Supporters moeten zich met de hoofdmacht kunnen vereenzelvigen. Allemaal spelers van buitenaf, in Zuidland worden die buitenslanders genoemd, dat willen we niet. Aan de andere kant is het ook een utopie om te denken dat je met een elftal met alleen maar eigen jongens op het niveau van de tweede klasse kan spelen.”

Zuidland degradeerde afgelopen seizoen na vier jaar uit de eerste klasse. “Geen ramp”, volgens Chong. “De eerste klasse mag, de tweede klasse moet. Zo kijk ik er tegenaan. De tweede klasse is voor de club als de onze het ideale niveau.”

Neal van Buuren mag eigenlijk nog in de JO17 uitkomen. “Ik speelde vorig seizoen al in de JO19 met Arie Sintmaartensdijk en Marco Braam als trainers.” Dat niveau was hij ontgroeid, getuige zijn enorme doelpuntenproduktie. “Ik zou eigenlijk naar de B1 van Spijkenisse gaan, maar toen Zuidland voorstelde om me vervroegd over te hevelen naar het tweede elftal heb ik Spijkenisse afgezegd.”

Het vooruitzicht dat hij snel zou gaan spelen met zijn broer Robin, die 24 is, deed de jonge aanvaller besluiten om te blijven. “In het begin moest ik wennen aan het seniorenvoetbal. De hardheid en het fysieke. Inmiddels kan ik daar beter mee omgaan.”

Trainer Aad Andriessen liet hem voor de winterstop debuteren in het eerste elftal. “Uit bij CWO mocht ik in de tweede helft invallen. Ik had een paar acties en voorzetten”, aldus de jongeling die zichzelf ‘redelijk allround’ vindt. “Ik heb een aardig inzicht en scorend vermogen en een redelijke actie.” Velen voorspellen hem een mooie voetbaltoekomst. “Daar ben ik niet echt mee bezig. Ik wil zo snel mogelijk een basisplaats krijgen, daarna zien we wel weer verder.”