brielle

De afstand tussen Stellendam op Goeree-Overflakkee en Brielle op Voorne-Putten is amper vijftien kilometer, maar qua voetbal zit er een mijlenver verschil tussen het dorpje en de vestingstad. Stellendams topscorer Michael Mettrop pakte de kans die door Brielle geboden werd met beide handen aan. Hij werkte zich in de eerste seizoenshelft toe naar een basisplaats.

Hij ging bij de keuze van zijn nieuwe club vorig jaar niet over één nacht ijs. Heel zorgvuldig zocht Mettrop de nieuwe bestemming voor zichzelf uit. “Al mijn vrienden zitten bij Stellendam, dat was altijd de reden om de stap niet te maken. Ik heb lang getwijfeld, maar ik wist dat ik om mezelf als voetballer te ontwikkelen Stellendam moest verlaten.”

Mettrop (24) is al een paar seizoenen de man van Stellendam. Ieder seizoen was hij goed voor 24, 25 goals. In zijn laatste jaar voor Stellendam beleefde hij met 33 doelpunten een bovengemiddeld seizoen. Dat leidt automatisch tot interesse van hoger spelende clubs. “Er is altijd wel interesse geweest van DBGC uit Oude Tonge en Den Bommel, maar ik had bij die clubs niet het goede gevoel.”

“Ik kende Luke Corver en Michel Lieshout van Brielle. Die zeiden: ‘kom gewoon eens meetrainen’. Dat heeft mij het laatste zetje gegeven.” Bij Stellendam was hij uitgeleerd en veel sportief perspectief was er niet bij de zaterdagvierdeklasser. “Stellendam speelt in de vierde klasse en dat is het wel zo’n beetje. We hebben één jaar in de derde klasse gespeeld, maar daar vlogen we meteen weer uit”, aldus Mettrop, die naarmate de jaren vorderde besefte dat zijn toekomst niet bij Stellendam lag. “Bij Stellendam deden ze niet moeilijk. Ze gunnen me deze stap. Veel mensen hadden gedacht dat ik al eerder zou vertrekken.”

“Bij Brielle hebben ze meteen gezegd dat ik een kans zou krijgen. Dat gebeurde ook. Ik moest me bewijzen natuurlijk, maar dat is logisch. Ik kreeg steeds meer speelminuten. Eerst als invaller, de laatste vier, vijf wedstrijden als basisspeler.”

Inmiddels lijkt hij zijn vaste stek te hebben gevonden in de rechtsbuitenpositie. “Bij Stellendam speelde ik vaak op tien, maar de vierde klasse is niet te vergelijken met de eerste. Het tempo bij Brielle is zo veel hoger, de ruimte beperkter. Als rechtsbuiten kom ik prima tot mijn recht. Ik ben snel en heb een aardige actie in huis. Met mijn doelgerichtheid zit het ook wel goed, al zijn de vier treffers die ik tot nu toe heb gemaakt wat magertjes voor mijn doen. Mijn voorzet is niet onaardig, maar moet ook nog beter. Kortom, ik ben nog hard bezig om aan mezelf te werken.” Dat kan Mettrop doen in een omgeving die hijzelf bestempelt als ‘warm’ . “De groep is heel hecht. We hebben een goede wedstrijdmentaliteit- en beleving.” Na twaalf speelronden staat Brielle op de derde plaats. “Ik weet het niet uit eigen ervaring, maar ik begreep dat er vorig seizoen meer individuele kwaliteit was, maar dat het teamgevoel een stuk minder was. Ik kan alleen praten over hoe het nu is. Die eensgezindheid is er binnen en buiten het veld. We staan niet voor niets derde.”

Of er meer inzit voor Brielle en Mettrop moet in de tweede competitiehelft blijken, meent de inwoner van Stellendam. “Poortugaal en Neptunus-Schiebroek staan boven ons. Uitgerekend tegen die teams waren de resultaten niet best. Tegen Neptunus hadden we een totale offday en verloren met 0-5. Tegen Poortugaal werd het 0-4, maar dat was geflatteerd. We kwamen zeer ongelukkig op 1-0 achter en incasseerden vervolgens een eigen goal en een rode kaart. Toen liep de score op naar 0-4.”

‘Verder volhouden zo’, is de boodschap van Mettrop aan zijn ploeggenoten voor deel twee van de competitie. “Wie weet levert dat nog wel een mooie bonus in de vorm van de nacompetitie op.”

Meer informatie over Brielle, klik hier.