Martin Oosterveer is dit seizoen weer trainer in de buitenlucht. Hij mag in de frisse lucht bouwen bij de vrouwen van Zuidland.

haco_sport[1]

“Lekker hoor, eindelijk weer écht bouwen aan een team”, zegt hij. De 32-jarige Rotterdammer had de afgelopen seizoenen het Zoetermeerse Mazzelstars onder zijn hoede. “In de zaal dus. We speelden op het één na hoogste niveau. Trainen deden we één keer in de twee weken. Daardoor was het lastig om te werken aan verbeterpunten.”

Bij Zuidland, geeft hij aan, is alles ‘top’ geregeld. Kleding bijvoorbeeld. “Ik weet niet hoeveel kledingstukken we als staf hebben. Aan alles is gedacht. Over die staf gesproken, die is heel uitgebreid met een assistent-trainer, een keeperstrainer en een hersteltrainer. Het is in de puntjes geregeld. Dat heb ik nergens zo meegemaakt.”

Met Oosterveer, die werkzaam als leerkracht op het Experience College in Rotterdam, heeft Zuidland een trainer binnengehaald met veel ervaring in het trainen van vrouwen. “Ik heb nooit anders gedaan”, zegt hij. “Bij Hoek van Holland ben ik min of meer per toeval bij de MO19 terechtgekomen. De manier waarop die meiden voetbal beleefden heeft mij gegrepen. Ik ben daarna assistent-trainer geweest van RCL in Leiderdorp. Voor Mazzelstars heb ik de vrouwen van SV Charlois gedaan. Die wilden vooral bier drinken.”

Dat hij nog steeds als vrouwentrainer werkt is bewust. “Ik denk dat vrouwen veel meer open staan voor aanwijzingen. Ze doen veel eerder iets dan mannen, die veel minder meegaand zijn. Vrouwen moet je ook overtuigen, maar als je ze eenmaal voor een idee hebt gewonnen, gaan ze er ook voor.”

In Zuidland staat al jaren een vrouwenbolwerk met vijf seniorenelftallen en diverse meisjesteams. “Organisatorisch een voorbeeld voor veel clubs”, zegt Oosterveer. “Het niveau waarop het eerste speelt past daar eigenlijk niet bij.”

Het is dan ook de bedoeling dat het eerste elftal ‘op termijn’ naar de tweede klasse promoveert. Promotie is dit seizoen volgens Oosterveer niet aan de orde. “Het afgelopen seizoen werd afgesloten op een degradatieplaats in de derde klasse. Het zou heel raar zijn als ik nu roep dat we voor promotie moeten gaan. Het doel is om dit seizoen een basis te leggen waarop we verder kunnen borduren. Mijn intentie is dan ook om hier langer te blijven.”

Aan die basis schort het nog wel eens, heeft Oosterveer geconstateerd. “Ik heb vorig seizoen een enkele wedstrijd gezien en wat mij opviel dat de voetbalopvatting niet altijd goed was. Er werd heel snel gekozen voor de lange bal naar voren. Ik wil dat er meer voetbal inkomt en dat we van achteruit de combinatie zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat dat op termijn tot betere resultaten zal leiden.”

 

klik hier voor meer artikelen over Zuidland.
Klik hier voor meer informatie over Zuidland