Zelf is Mandy de Jong ook altijd keepster geweest. Ze heeft mogen spelen bij VV Vierpolders, VV Rozenburg en ook heeft ze zelf gespeeld bij VV Zuidland. Helaas hebben een aantal flinke knieblessures ervoor gezorgd dat ze de handschoenen aan de wilgen heeft moeten hangen. We praten met haar over haar dagelijkse leven, hoe haar carrière is begonnen, hoe het huidige seizoen is verlopen, haar persoonlijke doelen en de toekomst.

haco_sport[1]
In het dagelijkse leven is Mandy werkzaam op HPC Charlois, dit is een school voor praktijkonderwijs in Rotterdam. Naast het training geven kan ze gelukkig zelf ook nog blijven trainen met de VR3. Daarnaast heeft ze ook een nieuwe sportieve hobby gevonden, namelijk: Crossfit.

We vroegen De Jong hoe haar carrière als keeperstrainster is begonnen. “Tot mijn 28e heb ik gekeept. Nu een aantal flinke knieblessures verder, heb ik de handschoenen zelf helaas aan de wilgen moeten hangen waarna Hans Schelvis mij gevraagd heeft om als keeperstrainster bij de vereniging betrokken te blijven. Toen ben ik gestart met keepsters in de jeugd. Dit was voor mij een hele leuke manier om kennis te maken met het trainersvak. Na een tijdje ben ik gaan invallen als keeperstrainster bij de vrouwen. Deze combinatie bleek een ideale manier om de jeugdkeepsters kennis te laten maken met het seniorenvoetbal. Deze meiden hadden genoeg talent om bij de vrouwen te kunnen spelen en zijn inmiddels, ondanks dat zij qua leeftijd nog jeugdspeelsters zijn, van vaste waarde binnen de vrouwenteams. Sinds dit seizoen ben ik dan ook keeperstrainster van VR 1 tot en met 4.”

“Het huidige seizoen is net zoals vorig seizoen helaas in het water gevallen door Corona”, vertelt Mandy. “Dat is erg jammer, want met de nieuwe hoofdtrainer bij de selectie waren we aan het bouwen aan een goede basis. Hierin was voor de keepsters ook een nieuwe rol weggelegd in de spelopbouw, iets wat zij niet als zodanig gewend waren. Op maandag waren de keeperstrainingen, waarbij ik met de hele groep voornamelijk met de specifieke keeperstechnieken aan de slag ging. Op woensdag werd er dan wedstrijdgericht getraind. Hier coachte ik de selectiekeepsters bij de partijvorm, onder andere gericht op wat er in de spelopbouw van hen werd verwacht. Dit moest als het ware inslijten als een nieuw automatisme. Na de voorbereiding en de bekerwedstrijden gingen we dit steeds meer terugzien op zaterdag. Helaas volgde al snel de tweede lockdown, waardoor we dit niet hebben kunnen uitbouwen.”

Persoonlijk heeft de 31-jarige trainster ook nog wat doelen binnen het trainersvak. “Ik vind een aantal dingen belangrijk als keeperstrainster. Plezier staat bovenaan dat lijstje. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedere keepster haar eigen kwaliteiten en waarde kent. Daarbij maakt het voor mij niet uit op welk niveau de keepster uitkomt. Het zelfvertrouwen vind ik bij keepsters extra belangrijk, omdat er mentaal veel meer van keepsters wordt gevraagd. Vaak weten keepsters wel waar ze nog op moeten trainen of wat een ander beter kan, maar zien ze niet wat ze juist wel goed kunnen. Het keepersvak is steeds breder geworden en dat maakt dat iedereen ook op een ander vlak kan uitblinken. Dat is ook een groot voordeel van het werken met een groep keepsters: ze kunnen van elkaars kwaliteiten leren. De verschillen tussen de meiden vind ik dan ook één van de leukste dingen van het trainersvak in dit geval.”

Tenslotte blikken we vooruit op komend seizoen en praten we met haar over haar ambities. “Zoals beschreven zijn we dit seizoen met een nieuwe staf gestart en hebben we helaas de koers die we zijn gaan varen, niet kunnen vervolgen. Ondanks dat we lekker op het veld hebben gestaan waar dat mogelijk was met alle maatregelen, kijk ik er echt naar uit om weer ergens naar toe te kunnen gaan trainen met de meiden.” Als keeperstrainster is De Jong niet echt met haar eigen ambities bezig. “Ik vind het erg leuk om op deze manier bij het spelletje betrokken te blijven, maar ik ben vooral bezig met wat de meiden van mij nodig hebben om te blijven ontwikkelen.”

Voor meer artikelen over VV Zuidland klik hier.
Voor meer informatie over VV Zuidland klik hier.