Een paradijsje op aarde. Hij zegt het niet met die woorden, maar voor voorzitter Ad van der Bom van GHVV’13 is het onlangs opgeleverde complex in de Guldelandpolder een voetbaldroom die uitkomt. “Iedereen en alles bij de club is trots.”

haco_sport[1]

In 2013 gingen de jeugdelftallen van HV Bernisse uit Heenvliet en PFC uit Geervliet samen, een paar jaar later volgden de senioren van de beide clubs. Het huwelijk was er wel eentje die viel onder de noemer gescheiden van tafel en bed. De complexen van de twee verenigingen bleven in gebruik, zo goed en zo kwaad dat ging. “Ik heb bijna nooit iemand horen zeuren over de situatie”, zegt Van der Bom (68). “Dat tekent wel de club. Hoewel we niet onder één gezamenlijk dak zaten, zijn we wel heel snel naar elkaar toegegroeid. Dat ging heel natuurlijk. Dat komt waarschijnlijk ook omdat iedereen elkaar kent, ongeacht je nu Heenvlieter of Geervlieter bent.”

De ontwikkeling van sportpark Guldeland, fraai gelegen tussen Heenvliet en Geervliet, had een lange aanloop. Van der Bom verloor nooit de moed en het vertrouwen in het project. “Heel veel partijen hebben er hun zegje over gedaan. De provincie wilde iets, de gemeente, wij. Wat telt is dat de uitkomst fantastisch is.”

Boerderij

De gemeente Nissewaard wilde geen typisch sportcomplex, maar eentje die opging in de polder. Die van een boerderij-uitstraling. “Dat is fantastisch gelukt. Het hele bouwproces is sowieso geweldig verlopen. Hulde aan de aannemer. Er zijn altijd wel wat kleine dingetjes, maar die lossen we op.”

De akoestiek in de kantine – die een huiselijke sfeer uitstraalt – was slecht. Van der Bom: “Zeker als het wat drukker was in de kantine kon je elkaar nauwelijks verstaan. Ik bestelde eens twee bier en kreeg twee cappuccino. Dat was het moment om in te grijpen”, lacht Van der Bom. Met de architect werd gezocht naar een oplossing, die gevonden werd door platen aan het plafond te bevestigen. “Het is nu helemaal goed.”

Het clubgebouw oogt als een paviljoen. “Het zou zo een restaurant kunnen zijn, een gezellig restaurant”, reageert Van der Bom. Er zijn twaalf kleedkamers, twee scheidsrechterskamers, een machinekamer en uiteraard een bestuurskamer. Er is een grote ruimte om te klussen en een ruim materiaalhok, wat Van der Bom graag laat zien. “Ieder elftal heeft een eigen ballenkar. Die rijden ze naar buiten als de ballen nodig zijn.”

Er is ook nog een eerste verdieping, met twee bijna geheime ruimten. Ze doen als zolder aan. “We hebben hier een bespreekkamer voor de teams. Aan de muren komt de historie van Bernisse en PFC te danken.”

Drie velden

De andere zolderruimte fungeert als opslagplaats. Een steengrillset geeft aan dat het clubgebouw vooral een echt huis is. Ook met de velden is het prima in orde. Er zijn twee kunstgrasvelden, op wens van de club is het hoofdveld van ‘echt’ gras voorzien. GHVV’13 merkt dat de ingebruikname van het complex de club een enorme boost geeft. “We hebben een toename van 25 procent van leden. Ze komen overal vandaan”, zegt Van der Bom met glinsterende ogen. “We hebben voor het eerst ook G-voetbal. Drie teams hebben we inmiddels. Ze horen er helemaal bij. Als bestuur hebben we gezegd dat iedereen gelijk is. Ze hebben net als de andere teams van de club het beste materiaal en faciliteiten.” GHVV’13 wil een inclusieve club zien. “We willen er zijn voor iedereen.”

“Ik merk ook dat onze functie is veranderd. Ik zie mensen uit Heenvliet en Geervliet in de kantine die ik jaren niet heb gezien. Ze zijn allemaal vervuld met trots.”

Het eerste elftal speelt in de derde klasse. De voorzitter is niet veeleisend. “Wij hoeven niet per se hogerop. De tweede klasse is niet zaligmakend. De derde klasse is prima. Als we degraderen naar de vierde klasse zou ik dat wel een stuk minder vinden.”

Rob Vuik is de nieuwe trainer op sportpark Guldeland. “Rob liep hier al rond. Niet heel veel mensen weten dat, maar hij traint al tijden de vrouwen. Dat doet hij ook nog steeds.”

“John Stougje heeft het prima gedaan. Die heeft in totaal vier jaar bij ons gezeten. Eén jaar PFC, drie jaar GHVV. Hij moest van twee groepen één maken. Hij is meteen in het eerste seizoen gepromoveerd. Dat is knap.”

De officiële opening stond voor september op het programma. “Door corona moesten we dat al aanpassen. We hebben hier wel een soort van receptie gehouden voor bevriende clubs. De echte opening hebben we uitgesteld tot volgend jaar. Wat we gingen en gaan doen, hou ik nog geheim.”

Klik hier voor meer artikelen over GHVV’13.
Klik hier voor meer informatie over GHVV’13.