CvdW: V.V. Zuidland - Jan de Ruiter

De gepensioneerde Jan de Ruiter is hoofd onderhoud bij de voetbal vereniging Zuidland. De Ruiter is betrokken geraakt door zijn jongste zoon die de inkoop doet bij VV Zuidland. Doordat zijn zoon dit niet meer kon combineren met zijn werk, heeft hij wat taken van hem overgenomen bij de club uit Zuidland.

“Ik ben letterlijk en figuurlijk de club ingerold door steeds meer taken te gaan doen voor de club met als resultaat dat ik uiteindelijk hoofd onderhoud ben geworden.” Wat het inhoud is dat Jan verantwoordelijk is voor de velden, accommodatie, kleedkamers en spullen die je nodig heb. Uiteraard gaat alles in overleg met het dagelijkse bestuur van de club.

“Ook proberen we het zelf op te lossen als er bijvoorbeeld een lekkage is. Wat we vroeger hebben uitbesteed, heb ik eigenlijk een beetje teruggehaald.” Ook vertelde Jan dat hij het super vindt om samen te mogen werken met de vrijwilligers die er momenteel zijn. “Gelukkig doen alle mensen die momenteel actief zijn als vrijwilliger mee aan allerlei verschillende taken. Nu zijn wij bijvoorbeeld bezig om alle velden netjes te maken.”

De Ruiter vertelde ook dat ze de velden netjes maken door om de twee dagen de slangen te verleggen en te sproeien. “We doen dit met het team, maar jammer genoeg lopen de vrijwilligers wat terug. Onze jongste vrijwilliger is mijn jongste zoon, die qua leeftijd al in de 40 is. Hij springt regelmatig bij waar dat nodig.’’ Tussen 09:00 en 11:30 in de ochtend lopen de vrijwilligers van het onderhoud team rond op de club, zei Jan de Ruiter. ‘’De jongste van het team is maar liefst 74 jaar en de oudste is al 83 jaar. ‘’

Hij vertelde eerder in het interview dat er steeds minder vrijwilligers zijn en komen. Daar vertelde hij het volgende nog over. “Hoe we dat moeten verklaren, weten we niet. De club heeft natuurlijk altijd gedraaid op vrijwilligers. De mensen die nu nog vrijwilliger zijn doen dat dan ook met liefde.” De generaties hieronder schijnen geen behoefte te hebben aan het uitvoeren van vrijwilligerswerk bij de club, vertelde Jan de Ruiter.

“Dat gaat inhouden dat er een beslissing moet gaan genomen worden, zoals dat mensen die er voetballen af en toe achter de bar staan of een wedstrijd fluiten.” Ook zei De Ruiter dat er nog maar twee vrouwelijke schoonmakers zijn, waarvan de jongste 70 jaar oud is en de andere 74 jaar oud is. “Eigenlijk hebben wij er 3, maar de 3eis afgevallen omdat zij een nieuwe heup heeft. Dus daardoor kan ze haar taken niet volledig uitvoeren.”

“Wat je als vrijwilliger eigenlijk doet, is dagelijks of wekelijks ervoor zorgen dat er gevoetbald kan worden. Ik weet niet wat het is, maar mensen denken gewoon dat alles maar gewoon gebeurd binnen de club. Helaas komt er van de generatie onder ons of de generatie daaronder niemand gratis werken. Dus het is allemaal liefdewerk.’’

Als het zo doorgaat, dan moet VV Zuidland gaan betalen voor de catering. Dat wordt dan een grote kostenpost. De kantine is eigenlijk alleen maar open op dagen dat het 1eelftal thuis speelt of het druk is. “Dus ik hoop dat er komend seizoen meer mensen bijkomen om ons team te versterken, want we lopen gemiddeld met 3 of 4 man op een doordeweekse dag.”