CvdW: V.V. Zuidland - Dave Chong

Dave Chong is sinds 2001 betrokken bij de club en de huidige voorzitter van V.V. Zuidland. Dit seizoen wordt zijn 6jaar als voorzitter. Voordat hij voorzitter werd bij de club was hij al jaren o.a. werkzaam als jeugdleider/trainer, actief binnen activiteiten- en feestcommissies en was Dave Chong ook vijf jaar jeugdvoorzitter.

Dave is betrokken geraakt bij de club door zijn zoons die op 7-jarige leeftijd begonnen met voetballen. “Het team waar ze toen in speelden hadden een leider en trainer nodig. Dan sta je als ouder gewoon op om te fungeren als vrijwilliger en voor je het weet sta je zes jaar lang als leider/trainer op het veld. Tussendoor kwam de vereniging op andere plaatsen ook handjes te kort en ben ik binnen verschillende commissies actief geweest. Vijf jaar geleden werd er gevraagd of ik voorzitter zou willen worden. En omdat ik als commissielid en als jeugdvoorzitter toch ook jaren in het bestuur had gezeten heb ik daar ja op gezegd.”

“V.V. Zuidland is op ons sportcomplex Groot Nibbeland uitgegroeid tot een middelgrote club met ongeveer 650 leden, waarvan zo’n 450 spelend. Het eerste elftal van onze vereniging komt uit in de Tweede Klasse Zaterdag en afgelopen seizoen zijn wij daarmee op een keurige vijfde plek geëindigd in de Tweede Klasse, dus als vereniging kunnen wij ons wel een stabiele Tweede Klasser noemen. Voorlopig is de visie gewoon dat we ook een stabiele Tweede Klasser moeten blijven, maar ieder uitstapje naar de Eerste Klasse zien we zeker weer als een bonus en gaan we in de toekomst niet uit de weg.”

Dit seizoen is V.V. Zuidland ingedeeld in de Tweede Klasse van Zuid I. Dave Chong zei daarover het volgende. “Wij begrijpen niet en zullen zeker ook niet accepteren dat Zuidland in een 2e klasse E (Zuid1) ingedeeld zal worden. De ligging van een groot aantal andere verenigingen, is namelijk veel gunstiger dan in ons geval. Maar de KNVB heeft ons al laten weten dat dit vooralsnog een conceptindeling is en ik ga ervan uit dat wij dan ook op 13 juli a.s., wanneer de definitieve indelingen bekend gemaakt worden, gewoon weer in 2D West 2 geplaatst zullen zijn.”

Wat is de toekomstvisie van jullie vereniging? “Bij onze voetbalvereniging gaan presteren en plezier in de voetbalsport hand in hand. Het eerste elftal heeft een voorbeeldfunctie voor de jeugd en senioren, op het gebied van prestaties, maar zeker ook op het gebied van teamgeest. De aantrekkingskracht en uitstraling van ons eerste elftal is dusdanig belangrijk voor de hele vereniging dat wij ieder jaar als initiële doelstelling hebben om minimaal tot de top vijf van de 2e klasse te behoren.”

“En onze jeugdleden zien wij letterlijk als onze toekomst. Wij besteden veel aandacht aan onze jeugd en werken ieder jaar naar een steeds betere jeugdopleiding. Daarvoor vinden wij het belangrijk om te blijven investeren in onze jeugd, jeugdtrainers, leiders, begeleiders en scheidsrechters. Een andere belangrijke pijler binnen onze vereniging is het dames- en meisjesvoetbal. Het enthousiasme en de toestroom van meisjes is groot en dat moet gekoesterd worden. Wij investeren in onze dames- en meidenafdeling en willen deze neerzetten met vertegenwoordiging in alle leeftijdscategorieën. Tevens besteden wij binnen al onze afdelingen veel aandacht aan hoe we met elkaar en onze tegenstanders omgaan. Besef van normen en waarden zijn voor onze vereniging een kernwaarde waar zeker niet aan getornd wordt.”

“Voetbalvereniging Zuidland heeft binnen de gemeente Nissewaard een centrale plaats en een duidelijk herkenbare positieve clubcultuur met een dorps karakter. Wij maken recreatief voetbal mogelijk voor iedereen en hebben de sportieve ambitie om optimale prestaties te halen met alle teams. Onze vereniging is een ontmoetingsplaats waar prestatie en gezelligheid hand in hand gaan, waar normen en waarden gelden en waar iedereen respect heeft voor elkaar, zowel binnen als buiten het voetbalveld. Dit alles vormt tevens de basis voor de maatschappelijke functie van onze verenging, en daar sta ik als voorzitter en wij als bestuur voor.”

Officieel wordt dit seizoen Dave Chong zijn laatste seizoen als voorzitter bij de club. Dat heeft Dave ook al een hele tijd geleden aangegeven. “Maar aan de andere kant zijn we als bestuur nu met zaken bezig op onze accommodatie welke dusdanig interessant zijn, en dan heb ik het over vrijwilligersbeleid, expansie van onze kleedkamers, de toestroom van nieuwe leden, de belastbaarheid van onze velden en de gesprekken daarover met de wethouders van onze gemeente etc. Dus ik kijk het nog even aan of ik mijzelf toch niet nog een keer herkiesbaar stel, want het nieuwe seizoen moet nog beginnen en duurt nog heel lang!”

Total
14
Shares