Voetbalvereniging Herkingen’55 is van onschatbare waarde voor de plaats aan de oever van het Grevelingenmeer. De leden van de knusse dorpsclub kijken er wekelijks naar uit om elkaar zaterdags te treffen op het pittoreske sportpark De Ster én zijn trots dat hele generaties furore maken in het eerste team van de geel-zwarten.

Wie zijn auto via de smalle Molendijk het dorp Herkingen instuurt en direct links afslaat, arriveert op sportpark De Ster. Het gras van het hoofdterrein en tevens enige veld op het knusse voetbalcomplex glinstert op deze zaterdagmorgen in de ochtendzon en in de kantine, die meer oogt als een bruin café, ruikt het naar verse koffi e. “We zitten met Herkingen’55 middenin het dorp, heerlijk is dat”, zegt Michel Melissant (36) kort nadat hij in zijn geel-zwarte trainingspak is gearriveerd. De kleine accommodatie ligt er fraai bij en dat stemt de clubbestuurder en speler van het eerste elftal tevreden. “We zijn geen grote vereniging, maar zitten op een prachtig plekje in deze plaats”, zo stelt de trots clubman.

EIGEN IDENTITEIT
Herkingen‘55 is een hechte vereniging met ongeveer 150 leden en dit aantal is al jaren stabiel. De club telt twee seniorenteams en een 35-plus elftal en de jeugdleden spelen onder de naam ST Herkingen/NTVV. De samenwerking met de nabijgelegen club uit Nieuwe Tonge is volgens Melissant cruciaal. “Hierdoor kunnen we samen jeugdleden binden en voetbal in bijna iedere leeftijdscategorie aanbieden”, aldus de liefhebber van het jeugdvoetbal. Los van de krachtenbundeling is het volgens Melissant ook relevant dat de clubs beide niet hun eigen identiteit verliezen. “Onze gezamenlijke JO16-1 is dit seizoen kampioen geworden en dat is natuurlijk prachtig: het is een leuke en talentvolle groep. Maar het is de bedoeling dat de jongens op den duur instromen bij de seniorenteams van hun eigen club. Zowel in Nieuwe Tonge als hier in Herkingen is het belangrijk dat de plaats een zelfstandige vereniging heeft. Naast een voetbalclub is onze club namelijk op zaterdag ook een zeer belangrijke ontmoetingsplaats. Het sociale aspect is van onschatbare waarde.”

DRIE GENERATIES
Volgens Melissant heeft vrijwel iedereen uit het dorp binding met Herkingen’55. “We zijn een kleine en hechte club. Veel mensen zijn opgegroeid bij deze vereniging en zo gaat dat ook met hun kinderen en kleinkinderen. Dat maakt ons trots.” Namen als Noordijk, Van den Ochtend en Molenaar zijn bekend bij Herkingen’55. Momenteel speelt namelijk al de derde generatie uit die families in het eerste team van de geel-zwarten. Ook dorpsjongens als Jim Molenaar, Marijn Kalle en Jorian van Es kloppen op de deur van het eerste elftal van de vierdeklasser. “We vinden het prachtig dat jongens in de voetsporen treden van hun vaders en opa’s. Zo gaat dat al jaren bij Herkingen’55 en de geschiedenis blijft zich gelukkig herhalen”, aldus Melissant. Het vlaggenschip van de vereniging speelt al jarenlang in de vierde klasse en daar is voor de vereniging met beperkte middelen helemaal niets mis mee. “De competitie heeft veel charme”, legt de verdediger uit. “Op vier clubs na komen alle teams van het eiland. We spelen dus heel veel derby’s en dat zijn mooie potjes.”