VV Zwaluwen heeft een hoog eisenpakket samengesteld voor de toekomst van de jeugdafdeling. De ambities van de Vlaardingse club zijn verpakt in drie speerpunten: samenleving, technisch vlak én waarden en normen. Jeugdvoorzitter Ashraf Yassen en hoofd jeugdopleiding Arno Kooij vertolken de voortrekkersrol.

De onlangs veertig geworden Yassen is als opvolger van Menno de Mol net begonnen aan zijn nieuwe klus. “Het is het klassieke verhaal, hé”, zegt hij. “Toen mijn zoontje bij Zwaluwen ging voetballen ben ik leider van zijn team, de F6, geworden. Toen even later de functie van F-coördinator vrijkwam, heb ik me daarvoor aangemeld. Ik heb in die hoedanigheid een goed kijkje in de keuken kunnen nemen en gezien wat er allemaal bij een club speelt.”

Voor de toekomst zet VV Zwaluwen breed in. “Een voetbalvereniging is tegenwoordig veel meer dan een training doen of wedstrijdje spelen. Als Zwaluwen willen we die meerwaarde creëren en zoeken we bewust de interactie met de gemeenschap”, zegt Yassen.

Waarden en normen nemen een prominente plaats in. “Niet voor niets één van onze speerpunten van het plan”, vervolgt Yassen. “We willen jeugdspelers goed gedrag bijbrengen. Dat betekent dat je als club corrigerend moet optreden als een speler de grens overschrijdt. Sommige trainers hebben bijvoorbeeld ingevoerd dat ze na iedere training of wedstrijd de trainer een handje geven. Dat heeft met goed fatsoen te maken. Ouders staan bij ons bij de wedstrijden en trainingen achter de hekken. Wie zich niet aan de regels houdt en wedstrijden of trainingen negatief beïnvloedt, wordt daarop door ons aangesproken. Dat staat allemaal goed uitgelegd in een brief die ze van ons mee naar huis krijgen.”

Met het vastleggen van de ervaren Arno Kooij (52 jaar, woonachtig in Berkel en Rodenrijs) zet Zwaluwen ook de sportieve ambities extra kracht bij. Yassen: “We hebben dit seizoen voor het eerst een onder 21-team. Dat moet als springplank fungeren naar het eerste elftal. We hopen zo die talenten net dat extra duwtje te geven dat nodig is om door te stomen naar Zwaluwen 1 of 2.”

“Een goede jeugdopleiding vraagt om visie, goede trainers en trainingen van niveau”, reageert Kooij. “Wat mij bij Zwaluwen opviel was het niveauverschil tussen de diverse lichtingen. De ene zat vol talent, de ander was veel magerder bezet. Dat grote verschil moet er uit”, stelt Kooij.

Hij ziet het ook als zijn taak de organisatie te stroomlijnen. “Er gebeurde veel goede dingen, maar de samenhang ontbrak af en toe. Het is belangrijk dat trainers van elkaar weten wat ze doen. Het is aan mij om die rode draad in de gaten te houden.”

De trainers hoeven van Kooij geen uitgeschreven trainingen te verwachten. “Daarin laat ik trainers vrij. Ik ga ze geen oefenstof voorkauwen, wel de grote lijnen. Ik zal de trainers regelmatig vragen waarom ze iets doen. Uiteindelijk moet de oefenstof passen bij wat de groep op dat moment nodig heeft.”

 

Total
1
Shares