Twee jaar geleden introduceerde Zwaluwen voor de onderbouw in de jeugd een nieuwe koers voor de Voetbalschool. “Een schot in de roos”, zegt hoofdcoördinator Monique Jansen. “Bij de allerkleintjes loopt het storm.”

Voordat de Zwaluwen-Voetbalschool nieuwe stijl het levenslicht zag, werd bij de Vlaardingse club op traditionele wijze training gegeven. Twee doordeweekse trainingen per team en een wedstrijd op zaterdag. “In de basis is dat nog het hetzelfde, alleen de opzet van de training is compleet anders”, zegt Jansen (46). “Waar in het verleden een trainer met zijn eigen team aan de gang ging is er nu gekozen voor meer structuur en eenheid. Er wordt veel meer gedacht vanuit de voetballertjes. Die komen naar de club om plezier te hebben. Daar hebben we de Voetbalschool ook op ingestoken: Want voetbal zonder plezier is geen voetbal.”

In de praktijk betekent het dat er op woensdag voor de jongste jeugd tot de JO13 een circuittraining wordt gedaan. “Spelletjes waarbij we technieken prikkelen. Oefeningen gericht op balbeheersing en balbehandeling maar we doen ook renspelletjes. Drie elementen komen mooi samen: pedagogiek, educatie en plezier.”

Sinds de invoering van de Voetbalschool is het aantal aanmeldingen fors gestegen. “Vooral bij de mini’s, in de leeftijd van vier tot zes jaar. Daar loopt het echt storm. Als andere kinderen enthousiaste verhalen horen komen ze de volgende keer ook mee. Het gaat als een lopend vuurtje door de wijk dat er leuke trainingen bij Zwaluwen zijn. Een betere reclame dan mond-tot-mond reclame is er niet”, stelt Jansen.“Bij de circuittraining doen we drie of vier oefeningen. Bart van Tienhoven, de hoofdtrainer, is verantwoordelijk voor de inhoud daarvan. Het lesaanbod is afhankelijk van de leeftijd en niveau. Iedereen is uniek en zo benaderen we de kinderen ook.” Intussen hebben Jansen en haar collega-trainers hun handen vol aan de groep. “We hebben op woensdag 35 mini’s, 30 E’tjes en 32 D’tjes lopen.”