Voetbalplezier hervinden bij SV Deltasport na turbulente periode

Jordao Pattinama (28) is de opvallendste nieuweling bij eersteklasser SV Deltasport dit seizoen. De ex-prof, die in de jeugdtak van de club speelde, wil er het voetbalplezier terugvinden, na een roerige periode in zijn leven. Met vader Ton als trainer en tweelingbroer Edinho, voor het eerst, als medespeler.

Bij een interview met Jordao Pattinama mag de datum 27 oktober 2015 niet ontbreken: op die dag schoot hij VV Capelle langs de profs van FC Dordrecht in de derde ronde van de KNVB-beker (0-1). En dat niet alleen: het was een afstandsschot van ongekende precisie, van een kleine vijftig meter, in de blessuretijd. De beelden staan op YouTube.

“Het moment kon niet mooier. Zeker de mooiste goal die ik ooit heb gemaakt. Er ging zo veel ontlading en blijdschap door mij heen.” Heel af en toe ziet hij de beelden terug. “Het staat op internet en vrienden van mij hebben er een filmpje van gemaakt. Het is soms nog wel met wat gasten van; weet je nog toen? Het was één van de meest bijzondere momenten uit mijn voetbalcarrière.”

Pattinama, opgegroeid in Spijkenisse, speelde een handjevol wedstrijden als prof bij Feyenoord en Excelsior, voordat de aanvaller in 2010 in de top van het amateurvoetbal belandde. Via SC Feyenoord, Nieuwenhoorn en RVVH sloot hij in 2015 aan bij topklasser VV Capelle. Afgelopen zomer volgde een terugkeer naar SV Deltasport, want bij Capelle voelde hij zich niet meer senang.

“Bij Capelle stelde de trainer mij elke keer maar niet op. Het was daar echt vriendjespolitiek. Ik had daar geen zin meer in.” Pattinama wilde het voetbalplezier ergens anders terugvinden en een tragische gebeurtenis in zijn persoonlijk leven versterkte dat gevoel.

,,Mijn beste vriend Fariet is een paar maanden geleden overleden door een motorongeluk. Ik kende hem sinds mijn tiende, al vanaf de basisschool. Hij was echt mijn beste vriend, mijn soulmate. Hierdoor besefte ik ook; het kan elk moment voorbij zijn, dus ik ga gewoon lekker met mijn vrienden en familie voetballen en genieten van het leven.”

Bij Deltasport waant Pattinama zich wat dat betreft in een warm bad. Naast trainer en vader Ton (ook ex-prof), gaat hij voor het eerst samenspelen met tweelingbroer Edinho. In de jeugd bonden ze al eens de strijd aan met elkaar. “Soms is het lastig omdat ze zó dicht bij mij staan, maar het is ook super leuk. En ik speel nu ook met Luigi Nunes die al jaren mijn beste vriend is.”

SV Deltasport lijkt de juiste keuze te zijn geweest. Sowieso was stoppen geen optie geweest, want de naam Pattinama is synoniem voor voetbal. “Met vrienden gaat het over voetbal, thuis gaat het over voetbal. Als ik zaterdag geen wedstrijd heb, weet ik ook serieus niet wat ik moet gaan doen.”