Tobias Kleijweg is na een lange periode van afwezigheid op de weg terug bij Excelsior Maassluis. De 20-jarige verdediger heeft de hoop op een BVO nog niet opgegeven.

Kleijweg raakte in januari 2018 zwaar geblesseerd aan zijn kruisband, die volledig afscheurde. Ook was er schade aan zijn meniscus waarneembaar, vertelt de centrale verdediger die aan zijn vierde seizoen bij Tweede Divisionist Excelsior Maassluis bezig is.

Ik raakte geblesseerd in een oefenwedstrijdje tegen Ter Leede”, blikt Kleijweg terug. “Normaal gesproken staat er minstens negen maanden om te herstellen van een kruisbandblessure en voor mij werd dat nog wat langer omdat ook de meniscus beschadigd was. We zijn nu ruim een jaar verder en ik kan pas sinds korte tijd weer een beetje lekker voetballen. Ik speel momenteel in het tweede, dat geeft mij mooi de gelegenheid te herstellen van mijn blessure.

De in Den Hoorn opgegroeide Kleijweg maakte als junior deel uit van de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Tijdens zijn vijfjarige periode bij de club maakte hij al kennis met zijn eigen blessuregevoeligheid. “Het heeft er mede voor gezorgd dat ik niet ben doorgebroken bij ADO”, aldus de student bedrijfskunde. “Ik ben in Maassluis terechtgekomen en heb het bij mijn club heel goed naar mijn zin. Ik heb echter nog hoop dat ik in het betaalde voetbal terecht ga komen. Vorig seizoen, in de eerste seizoenshelft, waren Sparta Rotterdam en Excelsior Rotterdam ook in mij geïnteresseerd.”

De twee meter lange en honderd kilo wegende Kleijweg stelt met enige spijt vast dat zijn blessure een gang naar het profvoetbal krachtig verhinderde. Al teveel zicht op een avontuur in de eredivisie dan wel Keuken Kampioen Divisie heeft hij momenteel niet. “Ik moet eerst mijn plaats in het eerste team van Excelsior Maassluis weer veroveren”, zegt Kleijweg. “Pas als ik weer basisspeler ben hier, kan ik gaan denken aan een stap hogerop.”

Als revaliderende prof werkte Kleijweg stevig aan zijn fysieke gesteldheid. Hij heeft wel wat weg van een uitsmijter, met al die extra kilo’s van de sportschool. “Puur kracht”, zegt de centrumverdediger lachend. “Ik ben echt wel sterker geworden het afgelopen jaar. Voor mijn technische en tactische ontwikkeling was de blessure slecht, maar fysiek ben ik zeker beter geworden. Ook in mentaal opzicht ben ik gegroeid want herstellen van een zware blessure vraagt veel doorzettingsvermogen en concentratie.”

Het kan voor een centrale verdediger niet veel kwaad om een sterk lijf te hebben, besluit Kleijweg. Neem nu eens Virgil van Dijk, de man van Liverpool naar wie hij met bewondering kijkt. “Van Dijk is heel sterk en daarnaast erg technisch”, aldus Kleijweg die bij het tweede elftal samenspeelt met jongens die hij als jeugdtrainer bij Excelsior Maassluis onder zijn hoede had. “Hij behoort echt tot de beste verdedigers van de wereld. Vroeger was ik altijd fan van Toby Alderweireld, die voor Ajax speelde. Ook hij was heel sterk en had bovendien een prima pass. Je moet wel wendbaar blijven natuurlijk, maar een sterk lichaam is een groot voordeel. Ik heb het betaalde voetbal daarom echt nog niet uitgesloten.”