Tiemen Noordam (SV Deltasport) zet je niet even opzij

Gevreesd door zijn tegenstanders, geliefd bij zijn medespelers en supporters. Tiemen Noordam (30) heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als hét gezicht van onverzettelijkheid bij SV Deltasport. “Geen seizoen is hier saai.”

Noordam is alweer bezig aan zijn zevende seizoen op sportpark Broekpolder. Daarmee is hij van de huidige selectie de speler met de meest opeenvolgende dienstjaren bij de Vlaardingse club achter zijn naam. “Daar ben ik best wel trots op”, zegt de ‘supply chain planner’ van beroep. Noordam is sowieso geen clubhopper. “Ik heb maar drie clubs gehad. Eigenlijk zijn er twee, want HVO, waar ik in de F-jeugd als klein jongetje ben begonnen, fuseerde later met HSC en RKWIK tot CWO en daar heb ik nog drie seizoenen gespeeld.”

Noordam en SV Deltasport
In 2011 verhuisde hij dus naar stadgenoot Deltasport. “Ik wilde kijken waar mijn plafond lag. CWO speelde destijds in de tweede klasse. Deltasport was in die jaren al heel ambitieus en speelde vaak voor promotie naar de hoofdklasse. Het was een sportieve verbetering.”

Noordam en Deltasport vormden al snel een goed huwelijk, van aanpassingsproblemen had hij geen last. “Die zeven seizoenen zijn omgevlogen”, stelt hij. “Dat komt omdat we altijd wel ergens voor speelden. Hier bij Deltasport is geen seizoen saai.” Dat heeft wellicht ook te maken met de status van de club. “Er is hier altijd de drang om in de hoofdklasse te willen spelen, maar dat is gewoon heel lastig. Je moet eerst de hoofdklasse maar zien te bereiken en dan nog handhaven ook.”

Noordam kan daar uit ervaring over meespreken, want in zijn tweede seizoen werd hij met Deltasport kampioen in de eerste klasse en promoveerde dus naar de hoofdklasse. Het avontuur duurde op een hoger niveau slechts één seizoen. En dat herhaalde zich later nog een keer. “Ik ben twee keer gepromoveerd naar de hoofdklasse, maar er ook twee maal uit gedegradeerd. We schommelen er een beetje tussenin. Nu spelen we voor het derde seizoen in de eerste klasse. We spelen bovenin mee, maar het doel blijft om te promoveren.”

Dat zal dan via de achterdeur, de nacompetitie, moeten gebeuren, want het kampioenschap lijkt voorbestemd voor onaantastbaar ogende SC Feyenoord. “Dat kampioenschap gaat ‘m niet meer worden”, is Noordam reëel. “Maar de strijd om de directe plaatsen daaronder is nog open. Brielle, Heinenoord, Kloetinge en wij komen daar in aanmerking voor.”

Dit seizoen
Deltasport kende een moeizame start van het seizoen, maar met een aantal aanpassingen in de opstellingen heeft trainer Ton Pattinama de Vlaardingers als elftal ‘in balans’ gekregen. “We zijn inderdaad niet goed begonnen. We hadden de eerste drie wedstrijden één punt. De trainer heeft op het middenveld wat aanpassingen gedaan. De rol van Jeroen van der Swaluw is veranderd, Jay Jay Gulpen erbij gekomen. We hebben toen een goede serie gemaakt. We hebben aanvallend grote kwaliteiten, maar je moet als elftal een goede balans hebben staan om die kwaliteiten ook ten volle tot zijn recht te laten komen.”

Menig aanvaller zal zich een ander tegenstander wensen dan Noordam, die met zijn lengte van één meter negentig een indrukkend gestalte heeft. “Het is ook niet de bedoeling dat ze mij makkelijk opzij zetten”, zegt de centrale verdediger lachend. “Ik probeer ook in opbouwend opzicht mijn taak te doen. Ik speel al een tijdje met Diego Liefden naast me. Dat is een ander type speler. We vullen elkaar goed aan. Ik ben sterk in de lucht, hij over de grond.”