Stanley Klop voelt zich gewaardeerd bij MVV’27

Zijn actieve voetbalcarrière werd in de dop geknakt. Door een tweede zware knieblessure besloot Stanley Klop het rood en wit als speler van MVV’27 in te ruilen voor een trainersoutfit. Hij bracht de zaalvoetballers van de club naar de Topklasse en werkt nu aan de ontwikkeling van het tweede elftal.

De clubleiding van het bestuur verlengde onlangs het contract met de 29-jarige Maaslander met een seizoen. Het gaf daarmee het signaal af dat het zeer tevreden is over de inbreng van de oud-eerste elftal-speler, die andersom zegt ‘enorm blij’ te zijn te mogen bijdragen aan de sportieve ontwikkeling van de club. “Zo’n contractverlenging is voor mij geen formaliteit. Ik vind het bijzonder, want er spreekt waardering uit. Ik vind dat héél belangrijk. Ik kan wel vinden dat ik goed bezig ben, maar ik vind het net zo belangrijk dat club en spelers hetzelfde gevoel daar bij hebben.”

Eigenlijk had hij met zijn 29 jaar nog ‘gewoon’ op het veld moeten staan, maar een tweede kruisbandblessure maakte een vroegtijdig einde aan zijn voetbalcarrière. “Het was mijn tweede keer”, vertelt Klop, jarenlang verdediger van MVV’27 1, nuchter. “Bij de eerste keer ben ik er een jaar uit geweest. Na een half jaar ging ik weer door dezelfde knie. Toen ben ik heel snel tot de conclusie gekomen dat voetbal het niet meer ging worden voor mij. Dat was hard, maar ik was voorbereid. Na de eerste keer had ik de afspraak met mezelf al gemaakt dat als het nog een keer zou gebeuren, ik ermee zou stoppen. Ik wil nog wel fatsoenlijk blijven kunnen lopen in de toekomst.”

Hij stortte zich vrijwel meteen op het training geven. “MVV’27 wilde me graag hebben als trainer van het derde elftal, dat was ook een selectie-elftal geworden. Ik was net 27 jaar en moest jongens van dertig, die aan het afbouwen waren en met wie ik nog samen had gespeeld, vertellen wat er gebeuren moest. Het ging boven verwachting goed, we werden nét geen kampioen, maar wel tweede in de reserve derde klasse.”

Ook in de zaal belandde hij als trainer op de bank. “Ik had zelf nog deel uitgemaakt van de ploeg. We waren ooit begonnen in de derde klasse en uiteindelijk zijn we tot de Topklasse gekomen. Daar hebben we twee seizoenen gespeeld. Afgelopen seizoen zijn we gestopt als team. De spelers trainden op het veld, maar dat werd minder toen ze stopten in de selectie. Op dat niveau kan je niet zonder training.”

Vorig seizoen vroeg MVV’27 Klop om trainer te worden van het tweede elftal. “De club heeft de afgelopen jaren gekozen voor een koers met veel eigen mensen. Ik kan dat beleid alleen maar toejuichen. MVV is een dorpsclub en moet ook in de technische staf zoveel mogelijk MVV’ers hebben.”

“Bij veel clubs zie je dat het tweede elftal een soort aanhangsel is van het eerste. Daar is bij ons geen sprake van. We hebben een goede en brede selectie waar de verschillen klein zijn. Natuurlijk vinden jongens het niet leuk als ze voor het eerste zijn gepasseerd, maar we zorgen er met elkaar wel voor dat iedereen gemotiveerd genoeg is om met het tweede te spelen. Daar spelen we ook op een te mooi niveau voor, reserve eerste klasse.”

Klop probeert daarbij een eigen stempel op het elftal te drukken. “MVV staat bekend om het mooie voetbal, maar ik vind het ook belangrijk dat we met lef spelen. Dat betekent hoog druk zetten en proberen het initiatief te nemen. Ja, dat is een hogere moeilijkheidsgraad en ja, dat kost ons wel eens de kop. Winnen is belangrijk, maar leren ook.”