Sander Hengeveld beleefde met CION vorig seizoen een bijzonder jaar. De doelman verloor met de Vlaardingers geen enkele competitiewedstrijd, maar moest het kampioenschap aan stadgenoot DVO’32 laten. Omdat de promotie naar de derde klasse ook via de zijdeur niet lukte  – CION strandde in de nacompetitie – waagt CION dit seizoen een nieuwe poging.

“We hadden natuurlijk al derdeklasser moeten zijn”, is Hengeveld (32) van mening. “Het is bizar dat je niet promoveert als je bijna alles wint. Uiteindelijk hebben we vorig seizoen net twee keer te veel gelijkgespeeld. Aan de andere kant moet je heel nuchter zijn en uithuilen en opnieuw beginnen.”

De Vlaardingse sluitpost, die voordat hij bij CION neerstreek bij Fortuna Vlaardingen, SC Feyenoord en Victoria’04 speelde, is inmiddels zo ervaren dat hij weet dat teleurstellingen bij het voetbal horen. “Je hebt goede en slechte tijden, zo werkt dat nou eenmaal. Ik ben gepromoveerd met CION, maar ook gedegradeerd.”

Hij stond met CION een paar jaar geleden op de drempel van de derde klasse. “Dat was onder leiding van trainer Han van Leeuwen. We kwamen in de nacompetitie tot de finale. Daarin kwamen we net tekort tegen DSVP. Uit werd het 1-1, thuis verloren met 1-0. We speelden voetbal ‘des’ CION’s, vechtvoetbal dus. Maar we hadden ook veel voetballende kwaliteit. Dat seizoen klikte het gewoon; soms heb je dat.”

Ook bij het huidige elftal herkent Hengeveld, die bezig is aan zijn achtste seizoen bij CION, de ‘signalen’ van een goede ploeg. “De balans in het team is goed. We hebben van alles wat én veel. Want behalve een goede eerste elf hebben we ook een sterke bank. We hebben vijftien, zestien jongens die moeiteloos meekunnen zonder dat we zwakker worden. Dat geeft heel veel rust en vertrouwen. Ja, ook bij mij.”

Niet dat Hengeveld een opgewonden standje tussen de palen is. “Vroeger kon ik me nog wel eens druk maken als het niet ging zoals ik dacht dat het moest gaan. Met de leeftijd komt ook de rust. Ik doe mijn werk, probeer ook coachend aanwezig te zijn. Ik ben als keeper vrij allround, ik ben niet echt een lijnkeeper, maar een aardige reflex heb ik wel.”

Met CION ligt Hengeveld dit seizoen in ieder geval op kampioenskoers, al is Maense een gevaarlijke outsider dat er alles aan zal doen om de Vlaardingse plannen te dwarsbomen. “Van Maense zijn we nog niet af. We kunnen ons weinig misstappen veroorloven. Wat mij betreft slaan we die nacompetitie dit jaar over. Zoveel goeds heeft dat ons de afgelopen jaren niet gebracht. Bovendien wil ik met CION geschiedenis schrijven door kampioen te worden.”

En als dat lukt, heeft CION volgens de keeper een goede selectie voor de derde klasse staan. “Eigenlijk is deze groep al derde klasse-waardig. We spelen alleen nog in de vierde klasse.”