PPSC uit Schiedam was in de jaren tachtig een vooraanstaande club in het amateurvoetbal. Onder leiding van Jeremy Hagestein wil de club nu uit de vierde klasse komen.

Potentie is er in elk geval genoeg, weet Hagestein, de 46-jarige trainer die een rijke staat van dienst in het voetbal heeft. Neem nu eens de jonge gemiddelde leeftijd van de selectie; circa 22 jaar. “Daar valt nog genoeg uit te halen”, zo begint Hagestein zijn verhaal.

De man die eerder werkzaam was bij onder meer Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard en Excelsior Maassluis ziet tot zijn genoegen dat de jongelingen van PPSC graag willen. “Er lopen heel wat gasten bij die nog flink beter kunnen worden”, aldus de trainer die twee namen noemt om zijn bewering kracht bij te zetten. “Nigel de Bruin en Sebastiaan Bliek zijn allebei nog maar zeventien jaar. Toch zijn ze nu al goed genoeg voor de selectie. Ik durf te zeggen dat zij over twee jaar veel verder zullen zijn, misschien zelfs al wel dragende spelers. Het is altijd afwachten hoe een ontwikkelingsproces verloopt, maar ik heb heel veel vertrouwen in die jongens.”

De Bruin heeft het in zich om op het middenveld een spelbepaler te worden, weet Hagestein. En als Bliek wat minder druistig wordt, wacht hem een mooie toekomst als centrale verdediger. Het plezier waarmee Hagestein over zijn pupillen praat, is ronduit opvallend. “Ik ben een trainer die veel om mensen geeft”, zo licht hij toe.

De bij het CIOS geschoolde Hagestein wil een oefenmeester zijn bij wie spelers zich veilig voelen. Een man die een luisterend oor biedt en zijn benadering afstemt op wat de speler nodig heeft. “Ik vind het fijn als jongens zeggen dat ze mij kunnen vertrouwen”, vervolgt hij zijn verhaal. “Als trainer ben je niet alleen verantwoordelijk voor een tactisch plan of voor het overdragen van technische kennis. Je hebt namelijk met mensen te maken en het is best moeilijk om voor elk mens de juiste toon te vinden. Ik ben lang jeugdcoach bij BVO’s geweest en prijs mezelf gelukkig dat ik die achtergrond heb.

Pas als je weet hoe jongeren denken, kun je met volwassenen aan de slag. “Zo is het toch wel ja”, aldus Hagestein. “Ik vraag me altijd af in hoeverre ik iemand nog tot een betere speler kan maken. Bij jeugd is dat relatief eenvoudig, omdat die minder vastzit in eigen patronen en vaak flexibeler met veranderingen kan omgaan. Volwassen hebben meer eigen ideeën, maar juist daarom vind ik het zo mooi om ook met die groep nu samen te werken. De selectie van PPSC telt 42 spelers en dat is echt heel veel. Gelukkig heb ik met Ron de Bruijn en Paul de Bruin assistent-trainers die me voortreffelijk bijstaan.”

Het grootste compliment dat Hagestein heeft gekregen is dat het spel zo vooruit is gegaan. “Ik hoor vaak dat het niet saai meer is om PPSC te zien spelen”, besluit hij. “We eisen best wat van de club, want alleen dan kun je tot beter voetbal en prestaties komen. We hebben bijvoorbeeld nieuwe trainingspakken gekregen en die waren niet goedkoop. Maar een goede uitstraling vind ik belangrijk, het draagt bij aan successen op het veld. We willen nacompetitie gaan halen en van daaruit kijken wat er mogelijk is.”