Jan Stijger laat VFC als ‘grote’ club achter

Jan Stijger zwaaide eind vorig jaar af als voorzitter van VFC. In de dertien jaar dat de inmiddels gepensioneerde Vlaardinger leiding gaf aan de club, groeiden de Kwekkers in alle opzichten. “We zijn de leukste club met de mooiste accommodatie in de buurt.”

Wie denkt dat Stijger zijn gezicht niet meer zal vertonen bij VFC, nu hij de voorzittershamer heeft overgedragen aan Bill Savonije, heeft het goed mis. Op de achtergrond blijft hij betrokken bij zijn club, zeker als het gaat om de accommodatie, die in 2012 werd gerealiseerd. “Die moet wel netjes blijven”, benadrukt Stijger.

Toen Stijger (69) in 2004 aantrad als voorzitter was VFC in niets nog de club die het anno 2018 is. “We hadden destijds 450 leden met vier seniorenelftallen op zondag”, vertelt hij. “We waren een kleine club binnen het Vlaardingse. Eén ding was en is nog steeds hetzelfde, dat we een financieel gezonde club zijn.”

Onder het voorzitterschap van Stijger timmerde VFC hard aan de weg. Vooral de jeugdafdeling groeide als kool. “Jaap Jongejan heeft de basis gelegd. Hij heeft in de jeugd structuur en de organisatie neergezet, maar wel op een manier die bij VFC paste: het ons-gevoel waarbij er aandacht kwam voor prestatie- en breedtesport, maar ook dat alle teams dezelfde aandacht kregen. We hebben geïnvesteerd in het opleiden van trainers. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Inmiddels speelt de hoofdmacht van VFC in de tweede klasse, telt de club meer dan duizend spelende leden en er is voor dit seizoen zelfs een zaterdagelftal voor de standaardcompetitie ingeschreven. “Wij willen bij VFC graag de zondag als speeldag voor de senioren houden, maar wij zijn ook niet blind voor wat er bij onze buren gebeurt”, reageert Stijger. “De zondag is zeker niet heilig, maar het had fijn geweest als de KNVB op dit dossier de regie had genomen”, deelt de oud-voorzitter een sneer uit naar de voetbalbond. “De KNVB doet al jaren niets en laat de clubs maar aanmodderen.”

Bij VFC dwingt men zichzelf tot goed nadenken over ‘weekendvoetbal’. “We spelen al af en toe met ons eerste zondagteam een avondwedstrijd op zaterdag.  Als de tegenstander zich daar voor leent – een derby – werkt dat goed. We willen eigenlijk ook experimenteren met jeugd op zondag. Nu zitten we bomvol op zaterdag met meer dan vijftig teams. We hebben maar drie velden en kunnen geen kant op.”

Niet dat Stijger pleit voor een nog groter VFC. “Groter moet je niet willen. We zijn een wijkclub en moeten hier koesteren wat we hebben. We hebben 1200 leden, een prachtig complex en een organisatie die staat. Je moet er ook rekening mee houden dat de wijk Ambacht gaat vergrijzen en het ledental iets terugloopt.”